Afbeelding
De Zwijnen van Breda

Zwijnen van Breda start inzameling groenteresten voor 'stadsvarken'

Algemeen

BREDA - Hoe ze heet weet nog niemand, maar dinsdag wordt ze opgehaald en naar kinderboerderij Wolfslaar gebracht: het varkentje dat de komende tijd gevoerd wordt met groenteafval uit een aantal horecazaken in Breda. Dat gebeurt in het kader van het project ‘De Zwijnen van Breda’. Initiatiefnemer Ralph Geerts van het bedrijf Ravanello: “Wij dachten: Hoe kunnen we kilo’s schillen omzetten in kilo’s vlees.”

Het project: tijdens de pilot krijgen drie of vier horecazaken een jaar lang een 25 liter emmer waarin ze schillen, afsnijdsels en overige groenten stoppen die ze niet meer gebruiken. Dat ‘groen afval’ wordt gevoerd aan het varken. Op die manier wordt het ‘nutteloze’  groene afval omgezet in vlees. Als de pilot van het project goed loopt, kunnen deelnemende horecazaken na een jaar tegen een gereduceerd tarief het vlees van het varken kopen.

Geerts kwam met het idee op de proppen toen zijn bedrijf een grote hoeveelheid soep maakte. “We zagen hoeveel schillen de container ingingen. Dat vonden we zonde dus vroegen we ons af wat we er nog meer mee konden doen.”

Die vraag resulteerde in de pilot van het project die over een week of twee van start gaat. Geerts zet drie stappen binnen het project.  De eerste stap is bewustwording binnen de Bredase horeca. “Vaak gooi je een stukje komkommer of bloemkool weg. Dat is op dat moment geen verspilling qua geld. Maar als je alles bij elkaar optelt, kun je wel een zwijn vetmesten.”  

De tweede stap van Geerts is het verbeteren van het welzijn van dieren die vetgemest en geslacht worden. “Vaak zie je dat dieren die gekweekt worden niet op de meest gezellige plaatsen staan. Ons varken heeft een ruim hok, twee vriendjes en voldoende ruimte om door de modder te rollen.” Tot slot wil Geerts ervoor zorgen dat het vlees duurzaam wordt verwerkt. “Je ziet vaak dat een dier geslacht en in stukken gesneden wordt en vervolgens de diepvries in gaat. Wij willen het vlees op een duurzame manier verwerken.”

Nadat het varken dinsdag is opgehaald, wordt een naamwedstrijd uitgeschreven.