Logo bredavandaag.nl
Politie en taxibranche in actie tegen de illegale taxi's bij de Hoge Brug in Breda. foto Peter Visser
Politie en taxibranche in actie tegen de illegale taxi's bij de Hoge Brug in Breda. foto Peter Visser
mishandeling

‘Mishandelde Didammer slachtoffer ritje zwarte taxi’

BREDA - De Didammer die zaterdagnacht op de Rietdijk in Breda werd mishandeld, was slachtoffer van een zwarte taxi. Dat vermoeden leeft bij een aantal taxibedrijven. De 28-jarige man stapte na een avond uitgaan bij twee mannen in de auto op de Adriaan van Bergenstraat. Zij zouden hem naar zijn verblijfadres brengen. Onderweg stapte een derde man in. Later werd hij mishandeld, beroofd en op straat aan de Rietdijk achter gelaten.


“Het is bijna 99 procent zeker dat dit met de zwarte taxi te maken heeft”, zegt eigenaar van Taxi Centrale Breda Huseyin Cobanlar. “Je stapt niet zomaar bij twee mannen in de auto.” Ook John Klem van Taxi Gilde Breda denkt dat de zwarte taxi achter het incident zit. “In geen één taxi van ons zitten drie mensen.” De politie wil het vermoeden niet bevestigen. “Wij gaan natuurlijk niet mee in zo’n verhaal. We kunnen daar pas iets over zeggen als de daders zijn opgepakt en de verklaringen zijn afgenomen.”

Het probleem rondom de zwarte taxi is niet nieuw. Klem: “De taxiwereld heeft er heel veel last van doordat taxi’s ritten mislopen. De zwarte taxi’s spreken mensen aan en als je dronken bent dan ben je al blij dat je een taxi hebt. Maar je betaalt meer en je bent niet verzekerd.”  Cobanlar: “Probeer op zaterdagnacht maar eens over de brug te lopen zonder aangesproken te worden.” Daan Hendriks, bedrijfsleider bij TAXI-LINE Breda, beaamt dat. “Het is problematisch.”

De vraag is: handelt de politie adequaat? Volgens Klem alleen op het moment dat er genoeg mankracht is. “Maar de inspectie logistiek en transport laat te wensen over. Er wordt te weinig controle uitgevoerd.” Cobanlar onderschrijft dat. Een oplossing zou volgens hem kunnen zijn dat agenten in burger steekproefsgewijs instappen en bekijken of ze in een zwarte taxi zitten. Maar ook daar is mankracht voor nodig.

Hendriks denkt zelfs dat het probleem niet op te lossen is, tenzij politieagenten standaard op de brug staan om te controleren. “Wat kunnen ze eraan doen op het moment? Een zwarte taxi wisselt zijn naam uit met de klant en als de politie hem dan aanhoudt, zegt hij dat hij een paar maten naar huis brengt.”

Taxi Gilde Breda probeert het probleem nu aan te pakken. “Wij zijn op dit moment bezig met een verordening waardoor alleen lokale bedrijven die onder de verordening Breda vallen binnen Breda taxi mogen rijden”, vertelt Klem. “Als die verordening er komt, kan de gemeente meer doen. Dan mogen BOA’s bijvoorbeeld controles uitvoeren.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief