Afbeelding
Trudy Stouthamer

Voetbalvereniging Boeimeer als ‘spelverdeler’ in de wijk

Algemeen

BREDA - De politiek legt de bal steeds meer bij de burger. Niet meteen professionals die in actie schieten, maar buren, vrienden en familie. De gemeenschap is aan zet, net als de burger en dus de Bredanaar zelf Hoe gaat dat in zijn werk? Deel 2 van een drieluik, VV Boeimeer.

Waar komen jongeren wekelijks bij elkaar? Bij een voetbalclub. En ook daar hebben vrijwilligers te maken met jongeren die hun weg in het leven niet altijd even makkelijk kunnen vinden. “Boeimeer is een van de eerste clubs waar ze kijken hoe ze jongeren aan de goede kant van de lijn kunnen houden”, introduceert wethouder Patrick van Lunteren, verantwoordelijk voor jeugdzorg, de vereniging tijdens een toer door Breda.

Het is iets waar Jos Verdonschot, voorzitter van Boeimeer, met de club al een aantal jaar mee bezig is. Zelfs breder dan alleen jongeren. “We geven voetbalclinics voor mensen uit de opvang om mensen terug te helpen komen in de maatschappij. Een jongen is van dat team ingepast bij een regulier team, waarin hij begeleid wordt door een buddy, een medespeler uit dat elftal.”

Dat is een concreet voorbeeld, zoals Boeimeer ook een elftal heeft waarin jongeren met autisme kunnen voetballen. “Zodat ze kunnen blijven sporten”, weet Verdonschot, die nog een voorbeeld geeft van de wisselwerking. “Een kind dat op school niet te hanteren viel, hier hadden we geen centje pijn.” Daar kan een school wat aan hebben.  “Het gaat om de keten, zodat jongerenwerk, de intern begeleider van school, politie aan de vereniging gekoppeld worden”, vertelt Jan van Erp van Halt.  Miriam Haagh: “Niet alleen verenigingen hebben daar wat aan, ook de professionals kunnen van dat soort zaken leren.”

Van Erp voerde samen met de club een veiligheidsscan uit, waarvoor alle geledingen van de vereniging werden geënquêteerd. “We willen tot een sociaal klimaat komen, waarin iedereen met plezier kan sporten, zich ontwikkeld en kan samenzijn.”

De club wordt op steeds meer een spil in de buurt. “We hebben bewoners van Thebe onlangs uitgenodigd voor een bezoek aan een wedstrijd van Jong NAC, die bij ons spelen”, vertelt Verdonschot. “Dan zie je dat mensen die licht dementerend zijn opleven. NAC, dat kennen ze van  vroeger. Mensen die bij Thebe nooit met elkaar gesproken hadden, raken op die manier met elkaar in gesprek en hebben dan weer contact.” Moeilijk is dat volgens hem niet. "We nodigen ze uit en ontvangen ze met een kop koffie."

“Het is de transformatie van professionele hulp, naar hulp vanuit het sociale netwerk”, vat Van Lunteren samen wat er bij Boeimeer gebeurt.  “Wij signaleren vroegtijdig zaken”, weet Verdonschot.  “Een jongen die een uur voor de wedstrijd wordt afgezet en pas een uur erna wordt opgehaald.” De verbinding die tussen de Boeimeer en andere organisaties in de wijk worden gelegd, moet zorgen dat dat signaal ergens aankomt. Ook andere clubs kunnen daarvan leren. “Want veel sportverenigingen weten niet waar ze met dat signaal terecht kunnen.”