Marty Coumans met assistent Lua de Witte.
Marty Coumans met assistent Lua de Witte. Wijnand Nijs

Breda Pluim nominatie: Grey

Economie

BREDAPLUIM - Hoe gastvrij is ondernemend Breda in de binnenstad? De Breda Pluim houdt horeca en retailers scherp door ze te verrassen met een bezoek door een Mystery Guest. De bevindingen komen elke zaterdag op BredaVandaag en gelden meteen als nominatie. De nominatie van deze week: Grey

Vinylstore Grey opende in het najaar van 2014 op het Van Coothplein. De platenzaak biedt zeldzame platencollecties aan. Daarnaast verkoopt de winkel ook vintage kleding, kunst en design. Eigenaren van Grey zijn Marthy Coumans en Rianne de Witte.

Het kleine winkeltje staat vol met bakken platen. Het ruikt er naar een stoffige zolder en de geuren van oude platen komen je tegemoet. De reporter krijgt een enorm enthousiaste ontvangst door Marthy die druk bezig is met het prijzen van nieuw binnengekomen vinyl. “Moet je horen, dit is fantastisch”, zegt hij. Hij zet direct een plaat op met Afrikaanse funk uit de jaren ’50. Daarna laat hij alle bijzondere platenhoezen zien. “Moet je zien, dit is toch te gek.” Hij houdt een plaat met bijzondere artwork omhoog.

Het kan bijna niet anders of je wordt aangestoken door het enthousiasme van de winkeleigenaar, die overigens vertelt dat hij boven de zaak woont. Een leuk detail is dat Coumans zelf in 1986 begon met het uitbrengen van muziek met zijn eigen platenlabel ‘Grey Past Records’ en zelf ook meer dan vijftig uitgaves op zijn naam heeft staan.

Hij verwijst de reporter naar de grote bakken met platen voor 1 euro. De platen zijn niet op alfabet gesorteerd, maar dat maakt niet uit. Zo kun je ouderwets door de platenbakken heen struinen om verrassende platen tegen te komen.  De winkel is vooral gericht op het verkoop van exotische ‘underground’ muziek, afkomstig uit de meest uiteenlopende landen. Meestal zijn dat originele persingen uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Ook zijn er wat indie-releases van deze tijd te vinden. 

Grey is een leuke platenwinkel voor vinylliefhebbers en verzamelaars, waar je heerlijk kunt neuzen tussen de lp’s. De winkel is van donderdag t/m zaterdag geopend van 13:00 - 18:00

Over BredaPluim
De Breda Pluim is een initiatief van Retailplatform, Breda, Koninklijke Horeca Nederland, gemeente Breda, Bredase VVV en BredaVandaag en heeft als doel ondernemend Breda te  stimuleren de bezoekers van onze stad en van de terrassen en winkels gastvrij te ontvangen. Namens de onafhankelijke Pluim-commissie bezoekt een deskundige anoniem winkels, horeca en instanties in de Bredase binnenstad. BredaVandaag plaatst wekelijks de bevindingen van de Mystery Guest. In de aanloop naar de uitreiking van de Pluim op 14 maart 2016 volgt een verkiezing en wordt uit de genomineerden de meest gastvrije ondernemer gekozen.

Volg BredaPluim ook op Facebook.