De binnenstad bruiste wederom tijdens de Cultuurnacht foto Janet Olde Wolbers
De binnenstad bruiste wederom tijdens de Cultuurnacht foto Janet Olde Wolbers

Cultuurnacht Breda in tien tips voor wie niet kan kiezen

Cultuur

BREDA - De jaarlijkse Cultuurnacht barst deze vrijdag 22 januari vanaf 7 uur ‘s avonds weer los in en rondom het centrum van Breda. Door meer dan 40 kunst- en cultuurinstellingen worden tientallen activiteiten georganiseerd die muziek, dans, theater en visuele en beeldende kunst samen laten komen. BredaVandaag helpt je kiezen met deze selectie.

Opening Cultuurnacht met UNFOLD
Waar: Molenstraat 6
Hoe laat: Voorstellingen vanaf 19:00 uur

De Cultuurnacht wordt geopend in de Nieuwe Veste door een project van studenten aan de kunstopleiding van Avans. Hun installatie UNFOLD moet het publiek meenemen in een schouwspel van licht en geluid, waardoor de ruimte totaal zou transformeren. Volgens de studenten gaat het project over over persoonlijke drive, ambitie, design, produceren, samenwerken en communiceren. Na de voorstelling met UNFOLD volgt nog een zogenaamde ‘spannende tocht door de Tuin der Lusten’.

STEK
Waar: Veilingkade 9A
Hoe laat: Gedurende de hele avond

Het voormalige industrieterrein wordt omgetoverd tot een plein waar men kan loungen bij een kampvuur, maar waar ook de zintuigen geprikkeld worden door een breed aanbod aan hapjes en drankje en diverse acts. Zo zijn er doorlopend projecties, circusacts met bijvoorbeeld vuurspuwers en verhalenvertellers te zien. Op het plein krijgen twintig creatieve bedrijven de kans zichzelf te presenteren, waaronder de Bredase bierbrouwerij Frontaal die er een proeflokaal organiseert. Verder staan er onder andere vegetarische vuurstoofpot, soep, broodjes hotdog en ‘pulled pork’ op het menu.

Tentoonstelling arpilleras in Mondiaal Centrum Breda
Waar: Roland Holststraat 71
Hoe laat: 19:00 tot 24:00 uur

Een groot deel van de avond staan de deuren van het Mondiaal Centrum open voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in kunst met een verhaal. De arpilleras die worden tentoongesteld zijn jute wanddoeken met driedimensionale beeltenissen, die verhalen over de levens van mensen die leven in de onderdrukking van een dictatuur. “De werken geven het beeld weer van verboden scenes: martelingen, geheime gevangenissen, vervolgingen, honger, lege woonhuizen, verdwenen echtgenoten of verdwenen zonen”, zoals het in een persbericht van het Mondiaal Centrum zelf wordt beschreven.

De Stilte en Grote Kerk Breda
Waar: Kerkplein 2
Hoe laat: Voorstellingen vanaf 19:00 uur

In 2014 en 2015 waren ze er niet, maar dit jaar keert dansgroep De Stilte met de Cultuurnacht weer terug in de Grote Kerk. De voorstelling wordt een combinatie van dans, muziek en visuele kunst. Maximaal 350 personen per keer aanschouwen 15 minuten lang een live-uitvoering van de compositie ‘Fantasy Colours’. Wie niet direct aan de beurt komt hoeft zich overigens niet te vervelen: onder het genot van glühwein, warme chocolademelk of koffie worden de wachtenden bijgestaan door de muzikale klanken van Save in Sound van Lars Reen.

Historische verzameling KMA
Waar: Kasteelplein 10
Wanneer: Gedurende de hele avond

Tijdens een rondleiding door het Kasteel van Breda, meestal afgesloten voor het publiek, worden gedurende een half uur geheime plekken herontdekt. Historische stadsverhalen worden weer opgerakeld in het oude stamslot van de Nassau’s. De rondleiding is vooral bedoeld voor kinderen, maar wanneer er plek is mogen volwassen ook met de gidsen mee.

Verhalen op de Atlas
Waar: Veilingkade 12
Hoe laat: Voorstellingen vanaf 19:30 uur

Op een oude Poolse viskotter, die tegenwoordig aan het Bredase Haveneiland is aangemeerd en wordt gebruikt als kunstatelier, draagt Tibor de Jong zijn verhaal ‘Woensdag’ voor. Het schip, de Atlas, dient als zijn inspiratie. De omgeving en haar bekende geluiden komen terug in zijn verhaal, waardoor de luisteraar zich in de wereld van Tibor waant.

Projectie van BLASt
Waar: Speelhuislaan 173
Hoe laat: Voorstellingen vanaf 19:30 uur

In de Backer & Ruebhal zal een visueel spektakel plaatsvinden die doet denken aan de projecties van ‘GLOW’ in Eindhoven. Architectuurplatform BLASt sloeg de handen ineen met de lichtkunstenaars van Afterlight en kwam zo tot een voorstelling die de loods tot leven moet brengen. Men belooft op de website van de Cultuurnacht een ‘beleving die je niet snel zult vergeten’.

De Cultuurkantine
Waar: St. Janstraat 22
Hoe laat: 19:00 tot 23:00 uur

In lunchcafé Jan en Alleman wordt door wethouder Marianne de Bie een expositie geopend die op het eerste gezicht gewoon lijkt, maar er schuilt een bijzonder verhaal achter. De kunstwerken die te zien zijn werden namelijk gemaakt door jongeren uit het asielzoekerscentrum in De Koepel. Stichting De Cultuurkantine koppelde tien professionele kunstenaars aan tien jongelingen van acht tot achttien jaar. De kunstwerken roepen vragen op over haar betekenis voor kinderen die weinig kansen hebben gehad om kunst en cultuur te ontdekken.

Breda Barst
Waar: Catherinastraat 14
Hoe laat: 19:00 tot 2:00

Breda Barst staat bekend om het popfestival dat altijd in het Valkenberg wordt gehouden in september, maar tijdens de Cultuurnacht is het festival ook voor één avond te vinden op de 16e-eeuwse binnenplaats aan de Catherinastraat. Genietend van warme glühwein of een speciaalbiertje kan worden geluisterd naar twee bands in opkomst: Half Way Station (vanaf 20:30 uur) en The Brahms (vanaf 22:00 uur). Beide bands geven hun eigen draai aan het welbekende popgenre. De avond wordt verder muzikaal omlijst door twee dj’s. Daarnaast is er een expositie met foto’s waarop de geschiedenis van 20 jaar Breda Barst op de gevoelige plaat is vastgelegd.

Afterparty in de Belcrum
Waar: Havenkwartier, Belcrum
Hoe laat: 23:30 tot 02:00 uur

De Cultuurnacht kent meerdere afterparty’s, maar de meest opvallende zijn toch wel de eindfeesten die worden georganiseerd door Podium Bloos, Electron en Grey Record Store in de Belcrum. Podium Bloos houdt een Gipsy Night met waarzeggers, zigeunerburgers, goulash en een ‘Silent Disco’. Electron presenteert, vlak naast het zigeunerfeest van Podium Bloos, een nacht met een grote variatie aan dans- en muziekstijlen: van Braziliaanse beat tot aan Armeense rock ‘n roll, van de Chinese twist tot aan de Belgische buikdans. Zo kan de muziek- en dansliefhebber zich overal tegelijk wanen.

Veel culturele activiteiten zijn enkel toegankelijk op vertoon van een passe-partout. Deze zijn voor 11 euro te koop - bezitters van een CJP Cultuurkaart of BredaPas betalen 9 euro - bij de VVV aan de Grote Markt, de Vrije Boekhandel en de startpunten van de kunstroutes. Per betalende begeleider mogen maximaal 4 kinderen tot en met 12 jaar gratis naar binnen. Verdere praktische informatie en programma’s zijn te vinden op Cultuurnacht Breda.