Een drukke middag in 2015 tijdens Breda Barst.
Een drukke middag in 2015 tijdens Breda Barst. Stadsfotograaf Breda

Uitreiking Cultuurprijzen Breda: publieksprijs voor Breda Barst

Cultuur

BREDA - Tijdens de Cultuurnacht op vrijdagavond zijn de Cultuurprijzen Breda in de foyer van het Chassé Theater uitgereikt. Het popevenement Breda Barst heeft de publieksprijs gewonnen. Daarnaast ontving choreograaf Guilherme Miotto (36) de stimuleringsprijs.

Het popfestival Breda Barst heeft met het winnen van de publieksprijs €5000,- gekregen. “Het gratis toegankelijke festival is een onmisbare schakel geworden in het culturele- en evenementenaanbod van de stad. Qua beleving en organisatorische kwaliteit kan het zich meten met veel festivals die wel entree vragen. Maar juist deze laagdrempeligheid zorgt dat Breda Barst een jaarlijks feest is van ontmoeting tussen generaties en subculturen”, valt in het juryrapport te lezen.

Al jaren weet het festival een trouwe vrijwilligersschare aan zich te binden. “Een kraamkamer van inzet en talenten, die zelfs de vorige wethouder van Cultuur van Breda heeft voortgebracht. Kortom, Breda Barst heeft zich in ruim 20 jaar tijd ontwikkeld tot een van de culturele parels van Breda en verdient volgens de jury van de Bredase Cultuurprijs daarvoor de nominatie voor de Publieksprijs 2016.”

De uiteindelijk keuze werd bepaald middels een publieke stemming op Facebook. In totaal zijn er duizend stemmen uitgebracht. Er kon tot donderdag 21 januari 24.00 uur gestemd worden. De andere genomineerde voor de publieksprijs was het Internationaal Stiltefestival.

Winnaar stimuleringsprijs: Guilherme Miotto

De choreograaf Guilherme Miotto (36) werd door de jury beloond met de stimuleringsprijs. De jury herkent in Guilherme Miotto een authentiek kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan cultuur in Breda en besloot hem daarom te onderscheiden met de stimuleringsprijs 2016 ter waarde van €3000,-. Miotto danste vroeger als jonge streetdancer in Brazilie al vele prijzen bij elkaar. Op zijn 16e ging hij aan de wereldberoemde Perm Ballet School in Rusland studeren. Na zijn verdere balletstudie in Stuttgart belandde hij in 1999 in Nederland. Hier danste hij veel moderne dans in Nederland: Emio Greco, Krisztina de Chatel, Bruno Listopad. Miotto ging vervolgens dansen en co-choreograferen bij het roemruchte TRASH.

Drie jaar geleden besloot Miotto naar Breda te komen om een nieuwe, eigen en zelfstandige weg te kiezen als choreograaf. En dat is volgens het juryrapport precies wat Guilherme Miotto kenmerkt: eigenzinnig, radicaal en een zeldzaam grote toewijding aan de dans. Vandaar dat hij reeds de belangrijke André Gingras Award voor meest eigenzinnige choreograaf in Nederland kreeg en zijn voorstelling Rise Up geselecteerd werd voor de Nederlandse Dansdagen in 2015.

De dansmethode instinctive performance heeft Miotto ondertussen zover ontwikkeld dat deze wordt opgenomen in het curriculum van de Dansacademie Tilburg en de toneelacademie in Maastricht.

Voor de stimuleringsprijs waren naast Guilherme Miotto ook fotografe Anne Geene, fotografe en illustrator Rick Hedof Berkelmans genomineerd.

Rabobank, BoArte, gemeente Breda en de jury

De genomineerden werden geselecteerd door een onafhankelijke jury, bestaande uit Arend Hardorff, Annemie Jans, Ben de Vugt en Pieter Colijn als voorzitter. Hierbij werden zij gevoed door een adviesraad, waarin alle culturele disciplines zijn vertegenwoordigd. De prijzen worden mogelijk gemaakt door BoArte, Rabobank en gemeente Breda.