Impressie van de Cultuurnacht Breda op 22 januari 2016.
Impressie van de Cultuurnacht Breda op 22 januari 2016. Saskia te Koppele

Cultuurnacht dwingt je te kiezen (foto's)

Cultuur

BREDA - En weer waggelden honderden lichtjes door de stad als teken dat de Cultuurnacht Breda leeft. Ondanks het barre weer, zeker aan het begin van de avond. De bikkels lieten zich daardoor niet stoppen. Een impressie.

Waar te beginnen? Dat is lastig voor de mensen die niks willen missen. Want dat is onmogelijk. Het programma is te uitgebreid om alles te zien. De organisatie stelde daarom vier routes vast op basis van vier thema’s: Bijzondere Plaatsen, Onverwachte Ontmoetingen, Avontuur, Verborgen Verhalen.

Elke route bracht tien tot vijftien lekkere culturele hapjes. Net als waarschijnlijk veel andere bezoekers banjerde ik daar dan weer dwars doorheen. Begonnen bij de opening in de Nieuwe Veste, gemaakt door studenten van St. Joost. Bewegende staven die vanaf de grond kleurrijk werden verlicht en gecombineerd met donker geluid,

Vervolgens de Grote Kerk, waar de Stilte en de Grote Kerk Ondersteboven presenteerden. Dansers die onder kleden verstopt langzaam begonnen te bewegen op jazzmuziek gecombineerd met klassiek gezang. Het gaf een onwerkelijke sfeer, zeker omdat de 350 bezoekers op gekleurde minikrukjes - lees opstapjes - haast op de hurken geboeid zaten te kijken en luisteren.

Ook ik had keuzestress. Wat nu? Veel bezoekers doken na de Grote Kerk Brandpunt in, wij liepen de Catharinestraat in om bij pop-up Van Gogh verrast te worden door realtime digitaal gemaakte Van Gogh-’schilderijen’ en projecties die gevangen moesten worden door de bezoekers. Daarna een kijkje bij de Cultuurkantine in Jan en Alleman, waar de Kunstkameraden AZC Breda exposeerden. Volle bak daar.

Daarna het Breda’s Museum, het Stadsarchief en de Archeologische Dienst, waar je kon schatgraven op de binnenplaats en waar je je binnen kon laven aan een preview van Breda Photo. Daar toonde fotograaf Peter de Krom twee series. Schatgraven, waar hij duizend euro had verstopt op een stuk strand, en een serie over de scootmobielclub. De Krom, ex-St Joost, vertelde zelf over de making-of.

En toen was de avond weer ver voorbij. Zaterdag deel twee: de impressie van verslaggeefster Hanneke van Bokhoven. Bekijk de foto’s in ons fotoalbum en check onze Instagram voor onze Cultuurnachtposts.