De Cultuurnacht 2016, vrijdag 22 januari.
De Cultuurnacht 2016, vrijdag 22 januari. Guido van der Kroef

Op pad met Instawalk tijdens Cultuurnacht Breda 2016

Cultuur

BREDA - Met meer dan vijftig deelnemers tijdens Cultuurnacht Breda is het bepalen van je route door de stad een lastige keuze. Een alternatieve optie was het meedoen met de Instawalk. Met een groep fanatieke Instagrammers werd er langs een aantal hoogetepunten van Cultuurnacht Breda gelopen.

Een regenachtig begin van de avond. De Instawalk-deelnemers komen 17.30 uur bij elkaar bij startpunt Koffie bij Teun in de Lange Brugstraat. Hier is Maarten Walraven van Instawalk om de groep voor het vertrek tips te geven over de do’s en don’ts van de fotoapplicatie Instagram. Zelf loopt hij ook de hele avond met de groep mee. Daarnaast zijn de NHTV-studenten Dirk en Amy er als vrijwilligers om de rondleiding te begeleiden.

Vanwege het slechte weer zijn er een aantal afmeldingen, dus blijft er een select gezelschap over om cultureel Breda te verkennen. Eerste deel van het programma leidt de groep naar de Nieuwe Veste, waar de officiele opening door Marianne de Bie, Wethouder Cultuur, plaatsvindt. Dubbel en dwars ingepakt om onszelf te bewapenen tegen de regen, lopen we naar de opening.

Na de aftrap van de avontuurlijke cultuurnacht wurmen we ons door de drukte naar het plein achter de Nieuwe Veste, waar UNFOLD te zien is. Deze verlichte kunstinstallatie is gemaakt door studenten van kunstacademie St. Joost en ontvouwt zich met begeleiding van duistere muziek. Goede Instagramfoto’s maken met je smartphone in de regen is nog niet zo eenvoudig, zeker niet wanneer iedereen met een uitgeklapte paraplu naar de installatie staat te kijken.

Onze route vervolgt naar de Grote Kerk waar een grote uitdaging staat te wachten voor iemand met hoogtevrees. De instagrammers beklimmen namelijk de toren van de Grote Kerk. Fysiek een zware klus, maar wanneer je eenmaal op 60 meter hoogte bent, is het zeker de moeite waard. Het tellen van het aantal treden is er door de inspanning bij ingeschoten. Resultaat van de torenbeklimming: een demonstratie van het luiden van de Breda Nassau klok, interessante uitleg door de klokkeluidersgilde en het fotograferen van een mooi uitzicht over Breda.

Als Instawalk-groep hoeven we niet in de rij te staan voor het optreden van dansgezelschap De Stilte. We mogen binnendoor de Grote Kerk in voor de voorstelling en zelfs even backstage opwarmen met een kop koffie. In 'Ondersteboven' treedt De Stilte samen op met de organist van de Grote Kerk, het orkest van jazzsaxofonist Paul van Kemenade en het koor Capella Pratensis. Er kunnen maximaal 350 bezoekers plaatsnemen op schattige minikrukjes. Een prachtige voorstelling volgt. Je vergeet er bijna van te Instagrammen.

Ten slotte lopen we gezellig babbelend naar het Breda’s Museum, Stadsarchief Breda en Archeologisch Centrum Breda aan de Keizerstraat, het laatste onderdeel van de route. De Instawalk heeft een leuk sociaal aspect. We mogen vrij rondlopen, maar de groep blijft juist gezellig bij elkaar. Op de leukste plekken door heel het museum staan muziekoptredens van klassiek, pop & jazz met Opera Zuid gepland. Daarnaast komen we langs de foto-expositie van Peter de Krom, die zelf aanwezig is en enthousiast vertelt over het ontstaan van zijn geestige fotoreportage over een scootmobielclub en de serie ‘Schatgraven’ op het strand van Hoek van Holland. Hierna bekijken we nog even de schilderwedstrijd-expositie ‘125 variaties op Van Gogh’, een vaste tentoonstelling in het Breda’s Museum.

De Instagramroute zit er tegen 22.00 uur op. Gezamenlijk loopt de groep weer terug naar de Grote Markt om vervolgens afscheid te nemen en ieder zijn eigen weg in te slaan. De Cultuurnacht kan verder worden verkend op eigen houtje of met eigen vrienden. Missie geslaagd. Het was een gezellige en alternatieve manier om met onbekende mensen de Cultuurnacht te ontdekken.