Het oefenduel NAC Breda - RKC Waalwijk op de open dag van NAC Breda.
Het oefenduel NAC Breda - RKC Waalwijk op de open dag van NAC Breda. Peter Visser

Pijnlijke nederlaag NAC zet titelambitie in koelkast

ALMERE/BREDA – NAC is er niet in geslaagd te profiteren van de misstap van de concurrentie. Door een pijnlijke 2-1 nederlaag tegen Jong Ajax staan de Bredanaars nu zeven punten achter op koploper Sparta, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. Het kampioenschap lijkt ineens weer heel ver weg.

NAC had het lastig in de eerste helft. Jong Ajax voetbalde aardig en zette de Bredanaars vroeg onder druk. Daardoor was het lastig voetballen voor NAC. Er werden weinig kansen gecreëerd en ook het veldspel was niet zo goed als de andere wedstrijden na de winterstop.

Kevin Brands speelde een ongelukkige wedstrijd. De aanvaller die in de basis begon omdat Sjoerd Ars nog niet 100% wedstrijdfit was, verspilde een paar kansen en vergat de bal breed te leggen toen twee teamgenoten voor de goal stonden. De spits gaf voorafgaand aan het seizoen aan veel doelpunten te willen maken, maar heeft nog weinig potten kunnen breken in Breda.

NAC speelde de afgelopen wedstrijden steeds een goede helft per wedstrijd, maar dat zat er op maandagavond ook niet in tegen Jong Ajax. In de tweede helft stonden de Amsterdammers binnen tien minuten met 2-0 voor. Na twee snelle combinaties door het hart van de defensie waren het Vaclav Cerny en Frenkie de Jong die scoorden. Het geïmproviseerde verdedigingsduo Jesse van Bezooijen en Michael Dingsdag viel daarbij flink door de mand.

Marinus Dijkhuizen greep in en bracht Sjoerd Ars en Divine Naah voor Dingsdag en Joey Suk. Drie minuten later raakte Van Bezooijen geblesseerd en moest ook hij het veld verlaten. Danny Verbeek was zijn vervanger. In de zoektocht naar de aansluitingstreffer werd Mats Seuntjens omver geduwd en dat leverde een penalty op. Brands schoot hem binnen: 2-1.

NAC ging vol op de aanval, maar wist de gelijkmaker niet meer te forceren. Enorme kansen werden niet gemaakt, mede door een goed optreden van de Ajax-doelman. Ook een vrije trap met ingestudeerde muur flopte volledig doordat de bal tegen Kenny van der Weg werd aangetrapt.

NAC had uitstekende zaken kunnen doen, omdat VVV Venlo en Sparta vrijdagavond punten hadden laten liggen. Als de Bredanaars er in waren geslaagd om te winnen was de achterstand met koploper Sparta teruggedrongen tot vier punten. Nu blijft het gat zeven punten en de Rotterdammers hebben nog een wedstrijd in te halen.