Kijken naar de goed gemaakte wagens, de vernuftige bouwsels en de scherpe acts tijdens de Grote Optocht van Boemeldonck 2015.
Kijken naar de goed gemaakte wagens, de vernuftige bouwsels en de scherpe acts tijdens de Grote Optocht van Boemeldonck 2015. Peter Verheijen

Optochten carnaval Breda 2016 op een rijtje: het overzicht

Cultuur

BREDA - Binnenkort is het weer zover. Carnaval 2016! De tijd dat iedereen verkleed over straat kan lopen zonder dat hij of zij uitgemaakt wordt voor dorpsgek. Een van de hoogtepunten van carnaval zijn de optochten. Grote of kleine wagens, jonge of oude deelnemers, het maakt allemaal niet uit. BredaVandaag heeft alle optochten in Breda op een rijtje gezet.

Prinsenbeek kinderoptocht
De kinderoptocht in Prinsenbeek op zaterdag 6 februari is de eerste in het rijtje optochten. Vanaf 12.00 uur kunnen bezoekers genieten van de enthousiaste en creatieve kinderen. De optocht start en eindigt op de markt in Prinsenbeek. Prins Bart de Vijftigste sluit de optocht af. Nadat de prins binnen is, volgt de prijsuitreiking. 

Haagse Beemden optocht
De optocht van Haagse Beemden vindt eveneens plaats op carnavalszaterdag 6 februari. Deze optocht start om 13.30 uur. De grote Giegeldonkse optocht vertrekt vanaf WC 'Donk'. Er zijn vier categorieën deelnemers; paren/individuen, kleine groepen, grote groepen en scholen.

Bavel Optocht
De optocht in Baviaonenland (Bavel) start op 7 februari vanaf 13.45 uur op het Kerkplein. Eerst begint de Kinderoptocht en direct daarna start de optocht voor volwassenen.

Ulvenhout Optocht
Op zondag 7 februari vindt in Ulvenhout de carnavalsoptocht plaats vanaf 14.00 uur. De optocht wordt vanaf 13.00 uur opgesteld in de Molenstraat en de Vang. De route van de optocht is: Molenstraat, Boonakker, Slotlaan richting Markdal, Markdal richting rotonde Dorpstraat, Dorpstraat tot aan het ontbinden bij de Pekhoeve.

Optocht Princenhage
De Optocht van 't Aogje begint op zondag 7 februari om 13.15 uur met het traditionele marktprogramma. Op de ‘Aogsemarkt’ toont Prins carnaval zich op ludieke en spectaculaire wijze aan de Aogse bevolking. Daarna ontvangt hij de Princenhaagse Notabelen van de vertegenwoordiging van burgemeester en wethouders van Breda. De Princenhaagse optocht vertrekt tegen half twee voor een rondgang door de straten van ‘t Aogje. Vanaf 16.00 uur zijn de prijsuitreikingen in De Koe.

Grote Optocht Prinsenbeek
De grote optocht in Boemeldonck op zondag 7 februari is misschien wel spectaculairste van allemaal. Boemeldoncks Grote Optocht staat landelijk bekend om zijn hoge kwaliteit. Jaarlijks nemen tientallen grote wagens deel aan deze optocht. Met name de A-categorie laat zien wat Boemeldonck bedoelt met ‘kastelen op wielen’, karnavalswagens tot wel 11 meter hoog. De grote optocht start om 13.00 uur vanaf de markt.

Brakkensliert Breda
Kindercarnavalsoptocht door de binnenstad van Breda. De optocht begint zoals gebruikelijk bij de Hoge Brug. Aansluitend aan de optocht is er vanaf 15.00 uur feest in het Chassé Theater. Terwijl in de grote feestzaal de brakken de polonaise kunnen lopen, zijn er voor de allerkleinsten in de foyer allerlei spelletjes.

Grote Optocht Breda
De Grote Optocht van 't Kielegat begint maandag 8 februari om 13.15 uur bij de Nieuwe Haagdijk (klik hier voor de route). Vervolgens gaat het via de Haagdijk, de Vismarktstraat en Reigerstraat naar de Grote Markt, om via de Halstraat, Houtmarkt en de Ginnekenstraat, de Keizerstraat op te draaien. Daarna is het via de Oude Vest en de Vlaszak richting de Boschstraat, waar het hele feest eindigt. De optocht in Breda is de laatste grote optocht in Breda en omstreken.

Teteringen Optocht
Het jaarlijks hoogtepunt van Carnaval in Totdenringen (Teteringen) is de Optocht op maandag. Deze start op maandag 8 februari om 13.30 uur op het Sikkeplein. Bezoekers kunnen net als in voorgaande jaren tijdens de optocht stemmen voor de publieksprijs, eenmaal voor Junioren en eenmaal voor Senioren.