Afbeelding

Vraagtekens Bredase coffeeshopondernemers bij nieuwe softdrugsnota

Politiek

BREDA - De Vereniging Actieve Bredase (VABC) coffeeshopondernemers reageert ‘geschrokken en onthutst’ op de Nota Herijking Softdrugsbeleid. De nota van burgemeester Depla wordt donderdag behandeld tijdens de commissie Bestuur van de gemeenteraad.

De Bredase coffeeshophouders vallen onder meer over het samenvoegen van de aanpak van criminaliteit en het gedoogbeleid. “Het is niet zo dat we het bestaan van criminaliteit ontkennen, die maatschappelijke ontwrichting veroorzaakt. De praktijken en terreurdaden van criminele bendes zijn afschuwelijk”, stelt Margriet van der Wal van VABC in een inspraakbijdrage die ze donderdag gaat inbrengen bij de vergadering.

Ze ziet graag de nota met een apart gedoogbeleid over de coffeeshop en eventueel de bestrijding van de criminaliteit in een andere nota. Van der Wal betreurt het negatieve beeld dat volgens haar in de nota geschetst wordt van de vergunninghouders van de gedoogde coffeeshops.

Van der Wal wil dat de nota opnieuw bekeken wordt en pleit ervoor dat de lijn van de vorige nota wordt aangehouden. Daarnaast pleit ze voor de verruiming van de handelsvoorraad in de shops. Coffeeshops mogen nu 500 gram aan softdrugs op voorraad hebben. “Dit is enkel om het buitenland te laten zien dat gedoogde coffeeshops in Nederland niet aan groothandel doen”, vertelt Van der Wal in een toelichting.

Uit praktische overwegingen zien de coffeeshops hier graag een verandering van 500 gram naar 1000 gram, net zoals in Haarlem, waar met een keurmerk gewerkt wordt. De coffeeshops in Breda zijn alle acht aangesloten bij de VABC. Volgens Van der Wal is dat feitelijk ook een keurmerk.

Het steekt de coffeeshops dat na 40 jaar gedoogbeleid de achterdeur nog steeds niet is gerepareerd. “Wie neemt daar de verantwoording voor?”, vraagt Van der Wal zich af. Ook zou de VABC graag zien dat het nu aangekondigde uitsterfbeleid voor de shops in de Boschstraat van tafel gaat.

De shops daar doen er volgens de vereniging alles aan om de overlast te beperken. Volgens haar gaat dat goed. Ze wijst in de bijdrage op dat overlast vaak afkomstig is van straatdealers, niet van de shops zelf. “De twee coffeshops in de Boschstraat bestaan al meer dan twintig jaar. In deze jaren is de veiligheid enorm toegenomen.”