Cees van der Horst feliciteert Bernie van den Berg installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014
Cees van der Horst feliciteert Bernie van den Berg installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014

Mogelijkheid tot referendum in Breda stap dichterbij voor Fractie BOB

Politiek

BREDA - Een meerderheid in de raad kijkt positief naar het voorstel van Fractie BOB om een gemeentelijk referendum mogelijk te maken. Wel moest Cees van der Horst van BOB nog een behoorlijk aantal vragen beantwoorden, nadat hij na de vorige vergadering het voorstel al had aangepast.

Zo was er eerder kritiek over de drempel die behaald moet worden om een referendum te organiseren. Van der Horst pastte dit aan naar een percentage, maar de meeste partijen zien liever een concreet aantal handtekeningen dat verzameld moet worden. Dat is de eerste stap. 

Als die eerste drempel behaald is, dan kijkt de gemeenteraad naar het referendumvoorstel. Ook dan kan nog besloten worden om het niet te organiseren. Sowieso is het niet mogelijk om over elk onderwerp een referendum te organiseren.

'Zijn er niet al genoeg middelen?'
Verschillende partijen gaven aan dat er nu ook al voldoende middelen zijn voor burgers om hun stem te uiten. “Je kan bellen, mailen, je hebt burgerinitiatieven. Daar wordt nu te weinig gebruik van gemaakt”, stelde de VVD, die het voorstel niet ziet zitten. Verder was er veel aandacht voor de manier waarop handtekeningen verzameld moeten worden. Dat moet zowel digitaal kunnen als fysiek.

Breda’97 stipte een ander zorgpunt aan. “Zaken waar we besluiten over nemen zijn vaak zeer complex, kunnen die wel met alleen maar ‘ja’ of ‘nee’ besloten worden in een referendum? Daarvoor hebben we nou juist een gekozen bestuur.” Ook die partij is tegen.

Referendum is raadgevend, niet bindend
De uitslag van het referendum is niet bindend, maar raadgevend. Juridisch gezien is een bindend referendum onmogelijk, juist vanwege dat democratisch gekozen bestuur, stipte Bas Maes (SP) aan. Wel is de partij voor het voorstel. “Democratie is meer dan eens per vier jaar je stem laten horen.”

Op dit moment zou de referendumuitslag pas geldig verklaard worden als er in de stad een opkomst van minimaal dertig procent is. Maar, merkte burgemeester Depla op, de uitslag en opkomst wordt wel ten allen tijden bekend gemaakt. “Het is aan de raad om naar die uitslag te kijken.”

Volgende week donderdag wordt het referendumvoorstel nog eens besproken in de gemeenteraadsvergadering. Dan wordt ook besloten of het daadwerkelijk doorgaat.