Martijn Gulden, bekend als Bonk, de eerste nachtburgemeester van Breda.
Martijn Gulden, bekend als Bonk, de eerste nachtburgemeester van Breda. Wijnand Nijs

Scheidend nachtburgemeester Bonk: ‘Je moet er vooral lol in hebben’

Cultuur

BREDA - Bonk neemt nog een biertje. Vanavond gaat hij op stap. Zoals ‘een keer of vier per week’. “Dat is voor mij geen opgave”, lacht de scheidend nachtburgemeester van Breda. “Twee jaar nachtburgemeesterschap is voorbij gevlogen.” Een terugblik én tips voor zijn opvolger, die binnenkort wordt gekozen.

Martijn Gulden (45) - beter bekend als Bonk - komt tegen kwart over vijf aanfietsen bij zijn winkel in de Veemarktstraat. Hij heeft er al een lange dag opzitten. “Inkopen gedaan in Amsterdam.” Want Bonk mag dan wel nachtburgemeester zijn, het gewone leven gaat ook gewoon door. In zijn geval: winkeleigenaar van skateshop Bonk.

Twee jaar geleden werd hij door burgemeester Van der Velden officieel aangesteld als zijn nachtelijke tegenpool. Wat heeft het hem gebracht? “Veel man, ik mocht een schitterend cadeau aanbieden aan Van der Velden bij zijn afscheid, heb met zijn opvolger duo-presentatie gedaan, evenementen gepresenteerd, columns geschreven voor BredaVandaag. Allemaal dingen die ik ook nog nooit had gedaan. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. ”

Dat leverde leuke reacties op. “Dat je na het stappen door de Eindstraat fietst en dat er een raampje opengaat en iemand roept ‘Hé nachtburgemeester, zit het er weer op?’ Of dat mensen met je op de foto willen.”

Als nachtburgemeester heeft Bonk zelf invulling gegeven aan het ‘ambt’. De selectiecommissie, bestaande uit VVV en Koninklijke Horeca, liet hem vrij. “Dat is lastig, maar gelijkertijd ook wel fijn.”

Voor aanvang van zijn ambtsperiode was Bonk kritisch over de stand van het uitgaansleven in Breda. Inmiddels is hij positiever. “We hoeven echt niet te klagen, er is super veel te doen. Breda draait op evenementen, dan komt iedereen een biertje doen, dat valt op. Koninginnenacht, HBO-intro. We mogen echt trots zijn op wat we hebben.”

En dat het op dinsdagavonden niet druk is? “Misschien komt dat ook niet meer, maar of dat erg is? Studenten moeten tegenwoordig echt aan de bak”, ervaart hij. Natuurlijk heeft Bonk wensen. “Het zou leuk zijn als er wat alternatieve tentjes bijkomen. En als organisatoren van feesten hun nek blijven uitsteken. Zoals met Onderstroom, of Snipperdag en Ploegendienst.” Gedweep met vroeger is niks voor Bonk. “Was vroeger niet alles beter?”

De belangrijkste tips voor zijn opvolger of opvolgster? “Je moet het sowieso niet zien als een opgave. Drie of vier dagen uitgaan in de week, dat deed ik toch al. Laat je ook vooral verrassen en kijk wat erop je pad komt. Geniet ervan, heb er lol in. En neem het niet te serieus. Wees ook niet bang om op je bek te gaan, blijf jezelf en laat je niet teveel sturen. Het moet niet geforceerd worden. Kijk wat jezelf leuk vindt, maar kijk ook met een open blik naar wat er gebeurt in het uitgaans- en culturele leven.”

Word jij de nieuwe nachtburgemeester?
De afgelopen twee jaar is Martijn ‘Bonk’ Gulden de nachtburgemeester van Breda geweest. Zijn termijn zit er in februari op. Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Breda) gaat daarom samen met BN DeStem, BredaVandaag en de VVV Breda op zoek naar nieuwe kandidaten. Welke enthousiaste man/vrouw wil voor een periode van in principe twee jaar de titel van ‘nachtburgemeester’ dragen in Breda?  Kandidaten moeten niet alleen in Breda wonen, maar ook passie hebben voor de stad en dat graag willen uitdragen. Ze moeten actief zijn in Breda en bekend zijn met het lokale uitgaansleven. Van de nachtburgemeester wordt verwacht dat hij of zij behalve in de horeca, ook regelmatig acte de présence geeft op (culturele) evenementen. Het is bovendien een man of vrouw met karakter en met een uitgesproken mening.
Het betreft een onbezoldigde functie. De Bredase nachtburgemeester is dan ook vrij om een eigen(zinnige) invulling aan dit eervolle ambt te geven. 
De selectiecommissie vraagt kandidaten om een kernachtige motivatiebrief te schrijven, waarin ook een visie op de functie is verwerkt.

Interesse? Stuur dan vóór zaterdag 20 februari een mail aan nachtbmbreda@gmail.com