NAC heeft Sparta op 23 oktober met 4-0 verslagen.
NAC heeft Sparta op 23 oktober met 4-0 verslagen. Peter Visser

Analyse: NAC legt fundering voor promotie met wintertransfers

NAC

BREDA - Duarte, Van Diermen en Ünal. NAC heeft zich in de laatste dagen van het winterse transferwindow in elke linie versterkt. Belangrijker misschien nog wel: de club is erin geslaagd Kenny van der Weg en Mats Seuntjens te behouden.

NAC lijkt hiermee een stevige basis te hebben gelegd voor de rest van het seizoen. Na de trainerswissel afgelopen najaar en het aantrekken van van Hans Smulders heeft de club laten blijken de lange termijn weer in het vizier te hebben. Wat een verschil met afgelopen jaar, toen na de winterstop een nieuwe elftalfoto gemaakt moest worden vanwege de vele veranderingen.

Gelijkertijd is er niets opportunistischer dan de voetballerij: de leidinggevenden binnen de club worden - in elk geval door de buitenwacht - afgerekend op resultaten op korte termijn. En in dit geval ook door de rest van de club. Want NAC heeft zich ten doel gesteld slechts één seizoen te bivakkeren in de Jupiler League.

Het behalen van die korte termijn doelen hangt af van simpele zaken als het neerzetten van een stabiel team, waarmee met de juiste mentaliteit én met de juiste onderlinge concurrentie gestreden wordt om de punten.

De komst van centrale verdediger Van Diermen, middenvelder Duarte en spits Ünal moet de onderlinge concurrentie doen toenemen. Of dat ook zo is, gaat blijken. Duarte speelde al maanden geen wedstrijden meer en Ünal moet nog wachten op een werkvergunning. Van Diermen lijkt wel een vaste waarde.

De grootste winst zit hem misschien wel in het behouden van Van der Weg en Seuntjens. De eerste schermde met een buitenlandse aanbieding, daar hij van NAC nog geen duidelijkheid heeft over het verlengen van zijn contract. Daar moet de Bredase leiding de komende maanden duidelijkheid over verschaffen, al kan het blijven ook geïnterpreteerd worden als een signaal dat het wel goed komt daarmee.  

Seuntjens gaf meerdere malen aan toe te zijn aan een stap omhoog. Hij wil dit nu doen met NAC. Dat is een verstandige keus, ook voor zijn eigen carrière. In de resterende potjes kan hij laten zien belangrijk te kunnen zijn voor een team én zich daarmee onsterfelijk maken bij de Bredase fans. Een reeks van goede wedstrijden op rij verhoogt ook simpelweg zijn marktwaarde én belangstelling van andere clubs.

Over twee weken weten we meer, na Dordrecht uit, MVV thuis en Emmen uit. De fundering is gelegd. Aan trainer Marinus Dijkhuizen de taak het team snel in de nieuwe samenstelling te bouwen tot een stabiele promotiekandidaat. Want zeperds als tegen RKC kort voor de winterstop én Jong Ajax vorige week, die mogen niet meer voorkomen.