Afbeelding
Theo Herrings

Voorzitters winkelcentra: openbare ruimte winkelcentra eindelijk aangepakt

Economie

BREDA- “Het is een mooi begin”, zegt voorzitter van winkelcentrum Heksenwiel Wilbert Rombouts over het bedrag dat de gemeente investeert in de openbare ruimte. “Maar ik heb de plannen nog niet gezien dus ik weet niet precies wat ze gaan doen.”

De gemeente Breda steekt 365-duizend euro in de openbare ruimte bij Heksenwiel. Dat geld wordt gebruikt voor extra groen op het plein, speeltoestellen en het toegankelijker maken van het parkeerterrein. De gemeente hoopt het winkelcentrum daarmee te stimuleren om ook zelf te investeren.

DELA
Ria Luichies, woordvoerder van de eigenaar van Heksenwiel DELA, vertelt tevreden te zijn met het bedrag. “Wij zijn natuurlijk gewoon blij met de impuls voor de openbare ruimte bij Heksenwiel die het college van Burgemeester en Wethouders voor ogen heeft. Het is mooi ook dat de ontsluiting van het parkeerterrein er komt. Dat helpt ook om het winkelcentrum beter toegankelijk te maken.”

Heksenwiel is niet het enige winkelcentrum waaraan geld wordt besteed. In totaal investeert Breda 995-duizend euro in de openbare ruimte bij winkelcentra De Berg, De Donk, Heksenwiel en Tuinzigt. Met de investering moet de aantrekkelijkheid van de winkelgebieden worden versterkt.

De Donk 'heel blij'
Aan winkelcentrum De Donk besteedt de gemeente 360-duizend euro. Anja Nuijten, voorzitter van de winkeliersvereniging De Donk, is ook erg gelukkig met het geld. “We hebben hier heel veel maanden voor geknokt en eindelijk komt er een fiks bedrag vrij.” Of dat bedrag het winkelcentrum stimuleert zelf meer te investeren? “Wij hebben in aanloop naar dit hele verhaal al behoorlijk geïnvesteerd. Dus wij onderhouden het centrum toch wel. Maar het buitengebied moest aangepakt worden door de gemeente.” Volgens Nuijten moeten de plannen dit jaar worden uitgevoerd.

De lang staande belofte
De gemeente investeert honderdvijftigduizend euro in winkelcentrum De Berg. Jan van Disseldorp, voorzitter van Ondernemersvereniging Winkelcentrum De Berg: “Ik ben blij dat de gemeente na zoveel jaren geld beschikbaar stelt voor het aanpakken van de openbare ruimte. Het is een belofte die al lang staat.” Het geld van de gemeente zorgt ervoor dat winkelcentrum De Berg zelf investeert in een nieuwe luifel.

Van Disseldorp vindt het wel jammer dat het bedrag dat aan het winkelcentrum beschikbaar wordt gesteld aan de lage kant is. “De gemeente beloofde ooit 1 miljoen euro per winkelcentrum. Vorig jaar werd dat teruggeschroefd naar vijf ton en nu is het anderhalve ton.” Van Disseldorp hoopt dat er in de toekomst ook iets wordt gedaan op het grasveld tegenover het winkelcentrum. Maar voor nu, zo benadrukt hij, is hij erg blij met het geld dat beschikbaar is gesteld.