Geheel volgens protocol én traditie heeft de burgemeester de sleutel van de stad overhandigd aan Prins Carnaval. Daarmee is het vier dagen feest in het Kielegat.
Geheel volgens protocol én traditie heeft de burgemeester de sleutel van de stad overhandigd aan Prins Carnaval. Daarmee is het vier dagen feest in het Kielegat. Fred Boender

Vier dagen lang is de Prins weer de baas (foto's)

Cultuur carnaval

BREDA - De echte fanatiekelingen waren natuurlijk al veel eerder in de ban van carnaval, maar officieel begon het zaterdagmiddag. Met een kleurrijke stoet maakte de Prins en zijn gevolg een stadswandeling van Mezz richting Grote Markt, om daar ontvangen te worden door duizenden Kielegatse carnavalsvierders die klaarstonden voor hét moment.

De overdracht van de sleutel. Burgemeester Paul Depla schonk op feestelijke wijze de sleutel aan Prins Petrus C Lie dun Allerirste ten teken dat het nu echt feest is. Daarna volgde nog een verrassingsoptreden. Elders binnen de gemeentegrenzen was het al eerder feest. Want in Boemeldonck stond de zaterdagmiddag traditiegetrouw in het teken van de kinderoptocht en in de Haagse Beemden trok de optocht van Giegeldonk door de wijk.

En vrijdagavond was er in het Chassé volop belangstelling voor het Kielegatse Carnavalsconcert, waar Tony Neef en Pearl Joan voor de muzikale kersen op de taart zorgden.

De komende dagen nog volop optochten en ander vertier in de stad, zoals op zondag het Hossen op de Markt. Al zullen de wagenbouwers uit Boemeldonck en Kielegat de weersvoorspellingen goed in de gaten houden. Boven windkracht vijf wordt het kritiek voor de Kastelen op wielen.

Bekijk de fotoreportage van de Sleuteloverdracht.