Ut wor plakke of dweile, ook in de Grote Optocht van 't Kielegat, maandag 3 maart 2014. foto Wijnand Nijs
Ut wor plakke of dweile, ook in de Grote Optocht van 't Kielegat, maandag 3 maart 2014. foto Wijnand Nijs

Grote Optocht Kielegat afgelast (update)

Cultuur carnaval

BREDA - De Grote Optocht van 't Kielegat is afgelast. Dat is maandagmorgen besloten. De optocht wordt nu met halfvasten gehouden. Dat is 6 maart. 

De weersvoorspellingen voor maandag hebben het afgelasten noodzakelijk gemaakt.  De organisatie ging om 09.00 uur in vergadering. Daar was al snel duidelijk dat het niet verantwoord zou zijn de optocht door te laten gaan.

De voorspellers geven voor maandagmiddag  storm en forse windstoten aan. Aan het begin van het weekend maakte de Veiligheidsregio al duidelijk dat voor de Grote Wagens windkracht 5 al twijfelachtig is, bij windkracht 6 zouden de grote wagens sowieso geweerd moeten worden in verband met mogelijke kans op omwaaien. De wind gaat gepaard met zware buien.

"Een wijs besluit," vertelt Wendy van Enshot van CC 't Aogje. "Het is natuurlijk hartstikke jammer, maar met deze weersomstandigheden moet je geen risico's nemen."

Ook de voorzitter van de Bredase Federatie van Carnavalsverenigingen, Willem Schoonebeek, snapt het besluit volkomen. "Een terechte beslissing. Als het vanmiddag daadwerkelijk gaat spoken moet je er niet aan beginnen. Dan wordt het een groot risico."

6 maart is nu de datum wanneer de carnavalswagens door de Bredase straten trekken. "Een logische datum aangezien het dan halfvasten is. Wat wel een nadeel is, is dat je nooit de sfeer gaat krijgen die nu in Breda heerst. Maar dat zij zo." 

In Teteringen, waar maandag eveneens de optocht staat gepland, heeft de organisatie eveneens besloten de optocht af te gelasten. Daar rijden geen grote wagens mee. 

De brakken hadden zondag meer geluk. Tijdens de kinderoptocht (foto's) brak zo nu en dan zelfs de zon door.  Ook de grote optocht van Boemeldonck (foto's) kon in rustig weer gewoon doorgang vinden.