Afbeelding

Kinderboekenschrijvers in de Balkan voor nieuw boek

Cultuur

BREDA - Voor het derde boek van de serie ‘Jamil en Jamila’ is de Bredase auteur en illustrator Esther van der Ham samen met auteur Elsbeth de Jager op dit moment in de Balkan. In het boek beschrijven de auteurs de reis die vluchtelingen maken, een reis die ze nu zelf maken.

Door Manoek Lambregts

“Vanmorgen heb ik gezien hoe de kustwacht vluchtelingen opving, nu sta ik naar de boten te kijken waar de vluchtelingen mee aankwamen”, zegt Van der Ham. “Het ligt hier vol zwemvesten en reddingsboeien, ik heb het er koud van.”  

Afgelopen zondag zijn de auteurs aangekomen en aankomende vrijdag gaan ze weer naar huis. De reis die Van der Ham en De Jager maken, duurt net zo lang als de reis die vluchtelingen maken - een volledige ervaring.

De heftige gebeurtenissen worden milder verteld in het boek zodat ze geschikt zijn voor kinderen van zes tot acht jaar. “Het gaat er om wat leeftijdsgenootjes meemaken, in dezelfde wereld. Het is voor hun wereldbeeld van belang.”  

Het boek moet kinderen die in dezelfde situatie zitten, helpen bij het verwerken van de trauma’s die ze hebben opgelopen. Naast de serieuze gebeurtenissen is er plaats voor humor. “Ook vluchtelingen maken grapjes.”

Dit is het derde boek van de serie ‘Jamil en Jamila’, twee Syrische vluchtelingen. In de boekenreeks bekijk je hun alledaagse leven: water halen, zorgen voor de familie en bezorgd zijn om verdwenen familieleden. Alle gebeurtenissen in de boeken zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen.

Bij aankoop van een boek wordt er een Arabische versie van Jamil en Jamila gesponsord. Deze boeken gaan naar kinderen in vluchtelingenkampen.