Afbeelding
Niels Paans

Zwemmen in Asterdplas niet meer toegestaan

Algemeen Asterdplas

BREDA - De Asterdplas is door de provincie Noord-Brabant van de lijst goedgekeurde zwemwaterlocaties afgehaald. Dat meldt de provincie in een persbericht. Reden is dat de waterkwaliteit onvoldoende is. Dat betekent dat er voorlopig niet in De Asterdplas kan worden gezwommen.

De waterkwaliteit is volgens een woordvoerder van het Waterschap Brabantse Delta onvoldoende door een negatieve invloed van uitwerpselen van ganzen. De uitwerpselen zorgen voor verhoogde hoeveelheden ziekmakende bacteriën. 

Jean-Louis Kop, woordvoerder voor gedeputeerde Johan van den Hout, legt uit: “Op basis van Europese zwemwaterregelgeving (2012) is de provincie verplicht te communiceren richting het publiek over de slechte waterkwaliteit in een zwemplas indien blijkt dat vier jaar achtereen op basis van waterkwaliteitsmetingen in het zwemseizoen de zwemplas een kwaliteitsbeoordeling slecht heeft gekregen. Dit is nu voor zwemplas De Asterdplas het geval en is ook voor ons een nieuwe situatie.”

Het gevolg hiervan is volgens Kop dat de provincie met de gemeente in overleg moet over de situatie, dat de gemeente bewoners moet inlichten en dat er (tijdelijk) niet gezwommen kan worden in de Asterdplas. Kop: “De gemeente zal met maatregelen moeten komen voor verbetering van de zwemplas waarbij de waterkwaliteitsbeheerder - het waterschap - zal adviseren. De zwemplas mag weer open als blijkt dat de zwemwaterkwaliteit ‘aanvaardbaar’ is.”

Een woordvoerder van de gemeente: “We gaan samen met provincie in gesprek over wat dit betekent voor de waterrecreatie bij de Asterdplas en hoe de waterkwaliteit verbeterd kan worden.” Op een later moment verwacht de gemeente een iets inhoudelijkere reactie te kunnen geven, maar daarvoor moet eerst meer worden uitgezocht.