De nieuwe opzet voor het voorplein van Heksenwiel.
De nieuwe opzet voor het voorplein van Heksenwiel.

Winkelcentrum Heksenwiel richt zich op plein en ‘winkelstraat’

Economie

HAAGSE BEEMDEN - Meer ruimte voor daghoreca, concentratie van winkels rond het grote plein en de ‘winkelstraat’ en een doorsteek naar de parkeerplaats aan de kant van de sportvelden. Op die manier denkt eigenaar Dela Vastgoed Winkelcentrum Heksenwiel een positieve impuls te geven. Nog dit jaar moet een flink deel van het werk uitgevoerd zijn.

Maandagavond kregen de winkeliers de plannen te zien zoals Dela Vastgoed die heeft ontwikkeld na onder meer bijeenkomsten met de huurders. Onderdeel van het plan is eveneens meer aandacht voor het centrum. “We willen dat het winkelcentrum de ontmoetingsplaats voor de wijk wordt”, vertelt asset-manager Dennis Kuiten namens Dela Vastgoed.

De nieuwe communicatiestrategie, die ondersteund wordt met een nieuw logo en uitingen in het centrum zelf, krijgt een financiële impuls van Dela Vastgoed. “Het bedrag voor het communicatiebudget dat door de winkeliers bijeen wordt gebracht, wordt meer dan verdubbeld”, geeft voorzitter Wilbert Rombouts aan.

Kuiten constateert dat er de afgelopen jaren veel is veranderd in retailland. “Je hebt winkels die alleen nog maar in binnensteden willen zitten, of juist kiezen voor internet.” Rombouts: “Vroeger zaten hier drie banken, een videotheek en een cd-shop.” Hij wijst op een winkelcentrum als de Burcht: “Daar zitten dezelfde soort winkels als hier, alleen is daar minder winkelruimte.”

Voor Kuiten staat vast dat bezoekers langer en vaker moeten komen. Vandaar het plein. “Dat wordt groter getrokken, krijgt ook meer groen en meer zitgelegenheid waar ouders met kinderen kunnen verblijven.” Het is een investering die de gemeente op zich neemt, goed voor zo’n 350.000 euro. Dela Vastgoed maakt geen bedrag bekend. Het zou gaan om een een forse investering.

Aan de andere kant van het winkelcentrum moet de autopassage voor het watertheater verdwijnen. “Die is nu gevaarlijk en verhindert ook dat het water bij het winkelcentrum getrokken wordt”, aldus Kuiten.

Om te zorgen dat de parkeerdruk van de zijde van het verzorgingstehuis wordt weggenomen, komt er een doorsteek tegenover de Albert Heijn, waar voorheen de Bart Smit of de Jamin zat. “De architect bekijkt een ontwerp voor de precieze locatie”, geeft Kuiken aan.   

De buitenzijde van het winkelcentrum gaat Dela Vastgoed meer richten op servicegerichte bedrijven, zoals de apotheek die er aan de zijde van de Emerparklaan al zit.

De eigenaar gaat bovendien met elke ondernemer in gesprek over de wensen. “Zit iedereen nog wel op de goede plek, wat vinden ze wel en niet goed gaan, hebben ondernemers zelf plannen om te investeren”, die onderwerpen komen volgens de asset-manager aan de orde. Net als de huur. “De discussie is de afgelopen tijd veel over de huur gegaan. Het is een kip-ei-situatie. Als er weinig consumenten komen, is het niet aantrekkelijk.” Dus zet Dela Vastgoed in op het aantrekkelijk maken van het centrum.

Rombouts is tevreden met de stappen die Dela Vastgoed zet. Vooral de nieuwe doorgang stemt hem tevreden. “De routing was eigenlijk vanaf ‘94 al niet goed. Ook het plan om winkels voor de dagelijkse boodschappen te concentreren aan de winkelstraat is goed. We willen allemaal vooruit. Nu dit duidelijk is kunnen ook winkeliers weer investeren.”

Voor wijkbewoners houdt Dela Vastgoed in maart nog een informatieavond. Die datum wordt zo snel mogelijk bekend.