Afbeelding

Kamervragen over arbeidsomstandigheden Pegatron

Politiek

DEN HAAG/BREDA - De SP heeft Kamervragen gesteld aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de afrekencultuur en slechte arbeidsomstandigheden bij Pegatron in Breda.

De fractie wil van de minister weten wat hij vindt van de strafpunten die werknemers bij Pegatron krijgen wanneer zij zich ziekmelden of om gegronde redenen een keer te laat komen. Ook vraagt de SP zich af of het wettelijk is toegestaan om werknemers een in de cao kleinmetaal afgesproken loonsverhoging te onthouden op basis van deze strafpunten.

Daarnaast wil de SP van de minister weten wat hij ervan vindt dat 86 werknemers die twee jaar voor Pegatron hebben gewerkt, een half uur voor het eind van hun dienst te horen kregen dat ze per direct op straat stonden?

“Is dit volgens u een gewenst resultaat van de Wet werk en zekerheid (Wwz)? Zo nee, hoe gaat u dit soort praktijken in de toekomst voorkomen?”

Als het gaat om de arbeidsomstandigheden wijst de SP op het aantal keer dat de ambulance naar het pand moet. Volgens de fractie is dat vrijwel maandelijks. “Wat was hiervoor per keer de reden?”

De SP besluit met: “Bent u alles overwegende, bereid de Inspectie SZW te verzoeken met spoed onderzoek te doen naar de arbeidsomstandigheden bij Pegatron? Kunt u uw antwoord toelichten?”