Afbeelding
Tessa Gorissen

Lachen, gieren, brullen tijdens Stukafest Breda

Cultuur

BREDA -  Tim Akkerman, Marco Martens en Roel C. Verburg die optreden in je studentenhuis of -kamer. Dat is het grootste studentenkamer festival, Stukafest, dat woensdagavond door Breda trok.

Het is ongeveer kwart voor acht als de studenten de deuren van het studentenhuis aan de Kraanstraat openen. Vanaf dat moment is duidelijk dat hier een van de populairste artiesten gaat optreden. Zodra je het doolhof van het huis door bent gelopen en je de deur opent van de woonkamer, zit hij daar, breed glimlachend: Tim Akkerman.

“Hallo, ik zal me even voorstellen. Ik ben Tim Akkerman”, zegt hij bij elke nieuwe binnenkomer en hij schudt ieders hand. De kamer zit al gauw helemaal vol en enkele bezoekers moeten blijven staan. Het klinkt als een kippenhok, maar zodra Tim Akkerman begint te zingen is het stil. Vrijwel iedereen luistert naar de gevoelige liedjes van zowel zijn oude als nieuwe album. Een luid applaus en af en toe 'wauw wat goed' tot gevolg. Zoals bij iedere show, die we van hem gewend zijn, doet hij ook nog het nummer 'Inside My Head' van Di-rect, zijn oude band.

Na de show is het tijd voor de tweede ronde van het festival. Marco Martens speelt in het studentenhuis aan het Kerkplein, in de woonkamer van een van de organisatoren van het festival. Deze plek is minder druk bezocht, maar de plekken op de banken zijn gevuld. Twee jonge mannen zitten op stoeltjes in het licht, de een met gitaar, de ander gewoon lachend ernaast.

Marco Martens' liedjes zijn expressief en hij neemt het publiek dan ook al gauw mee in de beeldende teksten. De interactie met het publiek is sterk, de sfeer zit er goed in en geregeld liggen de bezoekers in een deuk om wat Martens zingt of zegt. Als na de show de vraag om een improvisatie komt, doet hij dit zonder moeite. Waarover? Over alles wat er in de studentenkamer te zien is, zoals de beschilderde muur, rotzooi en over het festival. Het publiek lacht. “Geweldig”, roept een vrouw zodra het nummer klaar is.

Om half elf is het tijd voor de laatste ronde van Stukafest. Cabaretier Roel C. Verburg staat in de studentenkamer in de Lange Brugstraat. Ook hier is het weer goed vol. Gewapend met gitaar staat hij breed lachend klaar om de aanwezigen te vermaken. In de half uur durende show wisselt hij moeiteloos tussen muziek en cabaret.

Hoewel muziek in een cabaretshow meestal een rustpunt is, gaat Roel C. Verburg in hard tempo door met zijn grappen. Zijn eerste nummer, 'Ik zit onder de plak', laat iedereen hard lachen, maar ook bij de rest komt niemand meer bij. Aan het eind van de show moet hij echter snel weg om de laatste trein naar Amsterdam te halen. Maar op de foto met de aanwezige vrouwen kan nog net.

Zodra de laatste ronde voorbij is, begint het drukker te worden in de stad. Iedereen gaat richting de Bruine Pij voor de afterparty met de band Fake Billy and The False Prophets. Garagerock met een thrash metal randje. Het bier vloeit rijkelijk en velen dansen mee op de muziek. Een goede afsluiter van Stukafest.