Een van de ketels van brouwerij St Joris.
Een van de ketels van brouwerij St Joris. Wouter van der Graaff

Brouwerij en proeflokaal in middeleeuwse kelder Boterhal

Economie

CENTRUM - Breda krijgt na de Beyerd een tweede café dat eigen gebrouwen bier gaat verkopen. De Boterhal gaat - zoals het er nu naar uitziet - vanaf mei eigen bier verkopen. Dat wordt gebrouwen in brouwerij St Joris, die nu in de middeleeuwse kelder van het pand aan de Grote Markt wordt gebouwd.

“Uiteindelijk willen we vijf eigen bieren op de tap hebben”, vertelt eigenaar Wouter van der Graaff. Voor het zover is moet er nog flink gebouwd worden. “Het is een monumentale kelder, waarbij het passen en meten is om alles naar beneden te krijgen.”

Het idee om iets met de uit 1483 stammende kelder te doen, had Van de Graaf eigenlijk al toen hij begon met de Boterhal. “We hadden meer ideeën, maar dit past het beste en is het leukste. Het past ook goed bij de trend van meer ambachtelijke en streekproducten.”

Eind 2014 begon hij met het hele traject. “Het bestemmingsplan, de vergunningen. Er komt heel wat bij kijken omdat je meer doet dan alleen horeca.” Bij de gemeente bleken bierliefhebbers te zitten. “Die heeft goed meegedacht en uiteindelijk hebben we afgelopen maand alle vergunningen verkregen.”

In de tussentijd rondde Van der Graaf een opleiding tot biersommelier af. “Samen met wat vrienden zijn we gaan brouwen.” Het gebrouw moet dus vijf bieren gaan opleveren voor het café. Die vervangen dan vijf van de 26 bieren die de Boterhal nu van de tap heeft. “Drie vaste bieren, een seizoensbier en een wisselend bier is het plan.”

Alle bieren krijgen waarschijnlijk een naam gelinkt aan de naam van de brouwerij. “We zijn in de geschiedenis van het pand gedoken. 250 jaar lang heeft het Gilde St. Joris hier gezeten. Dat was een invloedrijk gilde, dat ook gezorgd heeft voor het ornament op de gevel.”

Inmiddels is Van de Graaff bezig de kelder, ongeveer 100 vierkante meter groot, om te bouwen, zodat de brouwinstallatie compleet met gist- en lagertanks aangesloten kan worden. “De voorzieningen om water af te voeren en voor ventilatie waren er, verder niet. De helft wordt proeflokaal en de andere helft brouwerij.”

Dat laatste is minder eenvoudig dan het lijkt. “De toegang is smal, dus het is echt custom made. Sommige onderdelen hebben we uit elkaar moeten halen en beneden weer in elkaar moeten lassen. Een koelkast die we besteld hadden, bleek niet te passen.”

Vanaf mei - ‘als alles meezit’ - dus eigen gebrouwen St Joris bier in de Boterhal.