Afbeelding

Studenten Avans laten rokers stemmen met hun peuk

Algemeen

BREDA - Peuken op straat, pleinen en andere openbare rookplekken. Tweedejaarsstudenten van de opleiding Small Business & Retail Management (SBRM) aan de Avans Hogeschool in Breda gingen met dit probleem aan de slag en bedachten een oplossing: ‘De Stembak’.

Bart Verwoolde is tweedejaarsstudent aan SBRM. Samen met vier andere studenten richtte hij voor een schoolproject een bedrijf op. “We wilden op een leuke manier een probleem oplossen, dat ook nog maatschappelijk verantwoord zou zijn. We ondervonden op het schoolplein van Avans dat deze bezaaid ligt met uitgedrukte peuken, terwijl er overal asbaktegels of asbakken staan. Dit werkt blijkbaar niet.” De studenten bedachten daarom een manier om mensen te triggeren hun peuk toch weg te gooien in de daarvoor bestemde plekken. De zogenoemde stembak zou hierbij moeten helpen.

Met de stembak wordt gestimuleerd om je sigaret niet op straat te gooien, maar om je peuk in de bedachte stembak te gooien. Op de stembak staat een stelling geschreven die je met ja of nee kunt beantwoorden. Rokers kiezen voor een van deze twee en stemmen door hun peuk in het juiste vak te deponeren. Omdat de stembak gemaakt wordt van doorzichtig plexiglas, kun je het aantal stemmen bijhouden. De bedenkers hebben als streven de normale asbakken in openbare ruimten te vervangen door de stembak.

“De stelling kan worden aangepast naar de wens van de afnemer. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een stelling bedenken over een thema dat hun medewerkers bezighoudt.” De doelgroep blijft voorlopig bestaan uit studenten aan universiteit en hogescholen. “Misschien wordt dit later uitgebreid naar evenementen en festivals.” Verwoolde benadrukt dat middelbare scholen vooral niet behoren tot de doelgroep omdat er vaak een rookverbod van kracht is op schoolpleinen.

De bedenkers van de stembak zijn het concept gaan uitwerken. Dit was volgens Verwoolde een hele uitdaging. “Je hebt maar een klein budget, maar je zit met ontwikkelings- en productiekosten. Daar heb je wel een paar duizend euro voor nodig. Gelukkig vond ook gemeente Breda onze stembakken een goed idee”, vertelt hij. “We hebben afgesproken dat de gemeente zes bakken afneemt tegen de verkoopprijs en het bedrag alvast vooruit betaalt, zodat wij aan de slag kunnen met het ontwikkelen van de stembakken.”

De student verwacht dat in april of mei de eerste zes bakken gereed zijn om te plaatsen. Gemeente Breda plaatst drie asbakken bij Avans Hogeschool en drie op de NHTV. De SBRM-studenten hebben studio Mango in de arm genomen voor het definitieve ontwerp van de Stembak. Wat de uiteindelijke verkoopprijs van de stembak gaat zijn, kan Verwoolde nog niet zeggen.