Het team van Zuiderfilm tijdens opnames 48 Hour Film Project foto Zuiderfilm
Het team van Zuiderfilm tijdens opnames 48 Hour Film Project foto Zuiderfilm

BN DeStem Cultuurprijs 2016 gaat naar korte film

Cultuur

BREDA -  De tweejaarlijkse BN DeStem Cultuurprijs voor talenten in de culturele sector staat dit jaar in het teken van korte films. Talenten uit de regio maken kans op de prijs van 1000 euro.

De jury bestaat uit filmmakers en filmdocenten, namelijk Marijke van der Putten, Karin Krijgsman, Ivo van Aart, Joost Seelen en Wim Franssen. Deelnemers moeten een link hebben met het verspreidingsgebied van BN DeStem. Ze moeten hier wonen, werken of studeren of dit in het verleden gedaan hebben. De film (animatie, fictie of documentair) mag maximaal 25 minuten duren.

Films kunnen tot 1 juli worden aangeleverd via een aan te maken vimeo-account. De prijsuitreiking wordt het sluitstuk van het Festival Korte Film op zaterdag 17 september in het Chassé Theater.

Het eenmalige Festival Korte Film, waar de jubilerende NHTV komend najaar veel aandacht aan gaat besteden, bestaat uit een dag- en avondprogramma. Overdag, van 11.00 tot 16.00 uur, zijn in drie zalen de ingezonden films te zien, evenals een selectie van de beste nationale en internationale korte films.

Doorlopend zijn er NHTV-colleges door filmmaakster Carin Goeijers, filmdocent Wim Franssen en St. Joost-docent Abdol Motavassel. Het avondprogramma begint om 19.30 uur en bestaat uit de NHTV-lezing, vertoning van films van de genomineerden voor de Cultuurprijs en de prijsuitreiking.

De BN DeStem Cultuurprijs wordt sinds 2000 om de twee jaar uitgereikt in een wisselend kunstgenre. Eerdere winnaars zijn schrijver Herbert Mouwen, beeldend kunstenaar Koen Delaere, deejays Danny van Rooy en Mark de Winter, fotografe Sytske van Keulen, cabaretier Roel Meijvis, dichteres Ellen van de Corput, striptekenaar Sietske Hereijgers en muzikant Joris Dee.

De organisatie is in handen van de Stichting Johan Diepstraten, opgericht na het overlijden van de naamgever die werkzaam was voor de NHTV en BN DeStem.  De prijsuitreiking gaat altijd gepaard met de NHTV-lezing.