Afbeelding
Pepijn Nagtzaam

Ook Welkomstcomité Asielzoekers Breda wil AZC Boschpoort open houden

Algemeen de Koepel

BREDA - Ook het Welkomstcomité Asielzoekers Breda heeft het College van B&W en alle raadsfracties gevraagd het AZC in de Boschpoort open te houden. In een brief, 10 februari gestuurd, stelt het welkomstcomité dat gemeente Breda AZC De Boschpoort langer open moet houden.

De brief is ondertekend door voorzitter Jan Hopman en secretaris Carl van Boxtel. “Bij deze pleiten wij ervoor dat de gemeente Breda ten aanzien van de instroom van vluchtelingen uit oorlogsgebieden zijn verantwoordelijkheid neemt, proportioneel, d.w.z. naar correcte maatstaven van verdeling”, staat in de brief te lezen. Het comité schrijft dat Breda waarschijnlijk meer asielzoekers dient op te nemen dan de 400 van het huidige AZC. “Wij wensen U de nodige wijsheid en vindingrijkheid toe t.a.v. plaatsing en huisvesting. Daarbij willen wij aangeven dat het huidige AZC aan De Boschpoort voor ons een langere tijd open mag blijven. Het AZC  functioneert er goed en het is geen belasting voor omwonenden.”

Volgens het Welkomstcomite Asielzoekers Breda zou de locatie in de binnenstad zelfs gunstig kunnen zijn voor de asielzoekers. “Er is een helder beleid inclusief handhaving omtrent vrouwenrechten, homorechten enz. Het sluiten van deze locatie lijkt vooral kapitaals-vernietiging. En erkend moet worden dat de vluchtelingensituatie nu een geheel andere is dan toen de oprichting aan de orde was en de termijn bepaald werd.”

Eerder stelde ook oud-PvdA-raadslid Frans Szablewski namens FNV voor om het asielzoekerscentrum in de Boschpoort open te houden. De FNV hoopt dat de opvang in de Boschpoort met twee jaar wordt verlengd, mogelijk wordt uitgebreid en niet wordt ‘verbannen’ naar de rand van de stad of het buitengebied. Ook roept de FNV het college op om het verzoek (als het komt) om meer vluchtelingen op te vangen te honoreren.

Toen het AZC werd gevestigd in de Boschpoort was een van de harde, ononderhandelbare voorwaarden dat het er echt maar voor maximaal twee jaar zou blijven. Het is nu de vraag of de open brieven effect gaan hebben om dit besluit te veranderen.