foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Bredanaars werken aan introductie Bredase betaalmunt

Economie

BREDA - Wie weet kunnen we over een tijd met Breda’s geld betalen. Als het aan de acht initiatiefnemers uit Breda ligt in ieder geval wel. Deze week lanceerden zij de website Bredageld.nl om een Bredase community op te richten.

De Bredase community, nu nog onder de werktitel ‘Breda geld’ is aangesloten op het 'Circuit Nederland' van stichting STRO: een landelijk betaalnetwerk waarin ondernemers en hun relaties elkaar onderling steunen en betalen met lokaal geld. Joost Barendrecht is een van de acht Bredase initiatiefnemers om het lokale betaalsysteem nu ook in Breda te realiseren. “Er zijn al gesprekken gaande met gemeente Breda. Je kunt er in de toekomst bijvoorbeeld je gemeentelijke belastingen mee betalen”, denkt hij.  

In Bristol bestaat al drie a vier jaar een dergelijke eigen munt. “Hier heeft het een enorme invloed op de lokale economie en zijn er duizenden deelnemers. De burgemeester in Bristol laat zich uitbetalen in met deze munt om op deze manier vertrouwen te wekken. Maar ook in Sardinië is het eigen betaalsysteem succesvol”, legt Barendrecht uit.

Een van de voordelen is het rentevrije eigenschap. “De functie dat geld als ruilmiddel wordt gebruikt, komt weer bovenaan te staan. Zo blijft het bij zijn oorspronkelijke doel en kun je geld laten rouleren.” Voor Bredase winkels, sportverenigingen en andere ondernemers kan het Bredase geld volgens de initiatiefnemer voor extra koopkracht zorgen. “Daarnaast genereert het extra omzet. Je hebt dit betaalmiddel naast de euro. In het begin kun je euro’s inwisselen voor de Bredase munt. Zo ontwikkel je nieuw krediet.”

Ook Tilburg is bezig met een lokale valuta. Daarnaast heeft Groningen al zijn ‘Groninger Gulden’ en Wageningen de ‘Eurijn.’ In de laatstgenoemde stad zijn zelfs al betaalsystemen met pasjes ontwikkeld.

Barendrecht benadrukt dat het niet om een bank gaat. “Het is een onderling ruilmiddel en het gaat om digitaal geld. Op dit moment bestaat er al een landelijk ruilcircuit. Vanuit daar willen we een Bredase valuta starten.” Hij hoopt tweehonderd deelnemers uit Breda te bereiken.

Hoe het Bredase geld genoemd gaat worden moet nog besloten worden door een officiële bijeenkomst met de gehele Bredase community. Barendrecht hoop dat het lokale geld in Breda als betaalmiddel snel gerealiseerd worden. “Soms kan het heel snel gaan. Dit kan zeker heel groot worden.”