Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

'Verstandshuwelijk of vechtscheiding', wat wil Breda nou eigenlijk met NAC?

NAC

BREDA - De gemeenteraad wil de relatie die de stad Breda heeft met voetbalclub NAC nog eens goed onder de loep nemen. Daarnaast moet er onderzocht worden wat de maatschappelijke waarde van NAC voor de stad is en hoeveel dat mag kosten. De raad en het college hopen nu aan dat proces te beginnen, terwijl de verschillende partijen in rustig vaarwater verkeren.

Onder andere dat kwam uit de ingelaste commissievergadering die volgde op het uitkomen van het rapport van Necker van Naem. Dat externe onderzoeksbureau deed onderzoek naar de constructieve veiligheid van het Rat Verleghstadion en de rol van de gemeente rondom NAC. Daarvoor werd gekeken naar vijf fases in de twintig jaar dat het stadion er staat: de bouw(1995), de aankoop door de gemeente (2003), de verbouw, beheer en onderhoud en de scheurvorming.

Uit het rapport blijkt dat de bezoekers van het stadion niet serieus in gevaar zijn geweest, al zijn er de nodige kanttekeningen te maken. In de afgelopen twintig jaar is er een hoop mis gegaan rondom (de bouw van) het stadion en de aankoop ervan door de gemeente. Dat werd gedaan zonder bouwkundig rapport.

'Verstrengeling NAC en gemeente'
In het rapport stond onder meer duidelijk dat de er sprake is (geweest) van verstrengeling en verstikking in de relatie tussen NAC en de gemeente. Dat begon allemaal toen de gemeente in 2003 het stadion aankocht. In zowel 2009 als 2013 had de club grote financiële problemen. De gemeente, als eigenaar van het stadion, werd als het ware gedwongen om de club te helpen. Als de club failliet zou gaan zou de gemeente achterblijven met een duur voetbalstadion waar ze verder niets mee kunnen. Daarnaast wil de gemeente dat NAC behouden blijft voor de stad.

Het is precies die verstrengeling waar de gemeente een weg uit wil zoeken. In 2013 werd er al gesproken over een ‘duivels dilemma’. Er werd besloten om de stadionhuur met 325.000 euro te verlagen zodat de club uit de problemen kwam. De meeste partijen hadden daar bijzonder weinig trek in, maar de minste schade voor de gemeente was toch echt te vinden in het trekken van de portemonnee.

Wat gaat er nu gebeuren? 
Om zulke gebeurtenissen, vergaderingen ‘met het mes op de keel’, in de toekomst te vermijden wil de commissie Bestuur nu een aantal aanbevelingen gaan overnemen. Zo zou er gekeken moet worden hoe Breda en haar inwoners moeten profiteren van de aanwezigheid van NAC, moet er een kosten-/batenanalyse gemaakt worden, moet de relatie tussen gemeente en NAC opnieuw worden bekeken en moet er een gedragsverandering plaatsvinden binnen de raad, het college en de ambtelijke organisatie.

Over de bovenstaande aanbevelingen moet de eerstvolgende raadsvergadering nog gestemd worden, maar de meeste partijen leken serieus aan het werk te willen met de aanbevelingen. Want zoals Bas Maes (SP) zich afvroeg: “Hoe zorgen we dat een verstandshuwelijk (tussen NAC en Breda, pn) niet eindigt in een vechtscheiding.”

Het moet anders
De gemeenteraad realiseert zich terdege, zoals ook in het rapport staat, dat het orgaan in de afgelopen twintig jaar niet altijd naar behoren heeft gefunctioneerd als het gaat om de voetbalclub. “Het behouden van NAC voor Breda was vrijwel altijd de belangrijkste drijfveer in beslissingen”, reageert Jos Koniuszek (GroenLinks) op het rapport. “Er was een ongezonde bestuurscultuur in eerdere periodes”, stelt Tim van het Hof (D66) vast. “We hebben met z’n allen liggen slapen.” Zij worden daarin aangevuld door meerdere partijen.

“Als NAC in nood zit bellen ze het stadskantoor met de vraag om hulp en iedere keer trappen we erin”, zegt Cees van der Horst (BOB) over de verstrikking. “Het is te makkelijk om te constateren dat liefde (voor NAC) blind maakt. We moeten echt iets gaan doen”, zegt Caspar Rutten (CDA).

Geen huurverhoging voor NAC
Uit het rapport viel op te maken dat er een mogelijkheid was dat de huurverlaging van 325.000 euro die NAC sinds 2014 krijgt mogelijk zou worden teruggedraaid. Oorspronkelijk was de afspraak dat NAC die verlaging zou krijgen, mits het stadion voor meerdere doeleinden werd gebruikt. Dan zou de afspraak tot 2016, maar tot op heden is dat niet het geval.

Toch is de gemeente geenszins van plan om dat bedrag terug op het bord van NAC te leggen. Volgens de afspraken zou de gemeente na 2017 ook niet meer meebetalen aan het onderhoud aan het stadion, als dat niet multifunctioneel kan worden gebruikt. Dat zou 250.000 euro per jaar schelen. Ook dat bedrag blijft voorlopig nog zoals het is.

De toekomst van gemeente Breda en NAC Breda
Nu wordt er eerst gekeken naar alle mogelijke veranderingen. Komende raadsvergadering wordt er dus gestemd over hoe de aanbevelingen uitgewerkt moeten gaan worden. Daarna worden er meerdere scenario’s vastgesteld. Die voorheen harde datum van de jaarwisseling 2016 naar 2017, belangrijk voor NAC in verband met de onderhoudskosten, wordt iets zachter.

Deze wordt opgeschoven zodat medio 2017 veel en veel meer duidelijkheid verschaft moet kunnen worden over de toekomst van NAC en de gemeente Breda. Want wordt het nou een verstandshuwelijk, een vechtscheiding of een ontroerend liefdesverhaal in de Parel van het Zuiden?