De uitreiking van de Gastvrijheidsprijs Breda Pluim.
De uitreiking van de Gastvrijheidsprijs Breda Pluim. Wijnand Nijs

‘Hartstikke trots op de Breda Pluim’

Economie

BREDA - Twee blij én verraste winnaars. Voor Fem Women’s Wear waren er de mooie en complimenteuze woorden van de vakjury, voor Dokter Worst de waardering van het winkelend en smikkelend publiek. Met hun Pluim in de hand de eerste reacties.

“Het is een enorme waardering voor wat je doet”, vat Femke Marijnissen van Fem het samen. De prijs komt overigens niet aanwaaien, aldus de onderneemster uit de Halstraat. “Je bent er wel bewust mee bezig, je probeert een sfeer weg te zetten als in een huiskamer.”

De gastvrijheid heeft in haar gevarieerde winkel een centrale rol. “Het is precies zoals ik het in mij hoofd had. Ik kan niet zonder muziek, dus dat is in de winkel ook. Dat totaalplaatje, dat de drempel heel laag is. Dat is heel belangrijk. Dat mensen zich lekker voelen, dat het een feestje is om binnen te komen. Als je iets leuks vindt, is het super en als je niks koopt moet het leuk zijn om volgende keer weer te komen.

Voor Jeroen de Bont, dokter Worst, was de winst in de publieksjury eveneens een verrassing. “Toch wel. Ik had een bericht op Facebook gezet dat ik genomineerd was en dat was al snel heel veel bekeken en daarop kwamen veel reacties dat mensen gingen stemmen of al gestemd hadden.”

Waarom heeft hij gewonnen, denkt hij? “Ik heb vanaf het begin een hoge gunfactor gehad, dat mensen het dapper vinden dat ik het hele jaar door daar op straat sta en tot diep in de nacht op trouwfeesten en festivals. Ik denk een hoop respect van mensen.”

Ben je bewust met gastvrijheid bezig als je daar staat? “Ja altijd. Ik ken veel mensen bij naam, weet wat mensen op hun broodje willen. Dat vinden mensen fantastisch.”

De Bont blijkt ook letterlijk een dokter. “Mensen storten soms letterlijk hun hart uit bij mij, dat ik soms zelf even met mijn hoofd moet schudden als ze weer weg zijn, van nou dat is heftig.”

Een probleem. Waar laat je als mobiele worstverkoper de plaquette, die hoort bij de winst? “Ik moet hem elke dag eigenlijk even ophangen, maar dat wordt een beetje moeilijk met dat karretje. Maar even een mooie foto van maken. Ik ben er hartstikke trots op, ik ga gewoon door.”   
Bekijk alle foto's | Alle winnaars