Mohamad Kashout en Geert van Dungen
Mohamad Kashout en Geert van Dungen Esther van het Bachkoor Brabant

Vluchteling debuteert tijdens Matthäus Passion in de Grote Kerk

Cultuur

BREDA - Tijdens de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion in de Grote kerk op dinsdagavond zong er een bijzondere jongen mee in het Bachkoor Brabant. Mohamad Kashout (22) uit Syrië is volgens de Bredase organisatie de eerste vluchteling ooit die in Nederland heeft meegezongen in de Matthäus Passion. Hij is zes maanden in Nederland.

Dirigent Geert van Den Dungen kwam Mohamad tegen tijdens het Passie voor de vredeconcert in Breda. De dirigent vond dat Mohamad voldoende muzikale kwaliteiten had om mee te zingen in de Matthäus Passion.

De Syrische zanger had in Damascus al kennis gemaakt met klassieke muziek. Het uitverkochte concert in de Grote Kerk was de eerste keer dat Mohamad voor een zo een groot publiek zong. Hij vertelt dat hij erg nerveus was. “Ik vond het moeilijk richting het publiek te kijken, dus ik heb het hele optreden naar beneden gekeken.”

Dirigent Geert van den Dungen vierde op dinsdagavond een jubileum. Hij dirigeerde voor de 75e keer het stuk van Johann Sebastian Bach 

Achteraf legt hij meer de nadruk op het verhaal van Mohamad, dan op zijn eigen verdiensten. “Vooral op zo een dag als vandaag is het noodzakelijk dat mensen helder blijven nadenken en niet iedereen met een andere verschillende achtergronden over één kam scheren.” Met ‘een dag als vandaag’ doelt de dirigent op de aanslagen in Brussel.

Humanitair statement 

Het Bachkoor Brabant onder leiding van Van den Dungen wil een tegengeluid in het vluchtelingendebat laten horen. Hij geeft aan zichzelf verplicht te voelen om een statement te maken. Op de vraag of dit een een politiek statement is antwoord de dirigent dat het eerder een humanitair statement is. Een kwestie van menselijkheid. 

“Er wordt gedaan alsof de vluchtelingen geen aanwinst zijn voor de Nederlandse maatschappij. Mohamad is een perfect voorbeeld van een jonge vluchteling die wel gewoon kan en wil participeren in onze samenleving”, aldus de dirigent.