Groepje: No place for slaves
Groepje: No place for slaves

Vluchtelingen en sekstoerisme onderwerp protest OLV-leerlingen

Algemeen

BREDA - Derdejaars leerlingen van het Onze Lieve Vrouwelyceum (OLV) in Breda voeren op dinsdagmiddag campagne in het centrum. Dit doen ze voor het project ‘Breaking News’ waar de leerlingen stille rampen in de wereld moeten belichten.

Op de hoek van de Zara aan de Karrestraat zit een groepje met vier meiden in een krot gemaakt van kartonnen dozen. Zij voeren campagne voor het vluchtelingenprobleem.

Het krot vanuit waar ze campagne voeren hebben ze gebouwd om omstanders bewust te maken van de omstandigheden waarin de vluchtelingen leven. De meiden hebben ook een quiz over het onderwerp gemaakt. Ze merken dat mensen denken dat ze weten wat het probleem inhoud maar dit in werkelijkheid reuze mee valt.

“Mensen denken bijvoorbeeld dat alle vluchtelingen naar Europa komen, maar weten niet dat de meesten naar het binnenland of buurlanden vluchten”, vertelt Hannah van Egmond, de woordvoerster van de groep.

Even verderop, voor de H&M staat er een groep meiden die spandoeken met controversiële teksten omhoog houden. Op het ene spandoek staat de naam Tom, leeftijd 37. Zijn status; getrouwd en zijn vakantieland; Cambodja. Op het andere spandoek staat de naam SomalyMam, leeftijd 9. Haar status; maagd en haar prijs; €0,25.   

Het groepje ‘No place for slaves’, wilt hiermee het onderwerp kinderprostitutie en sekstoerisme aan de kaak stellen. Tom staat voor de Westerse man die naar landen in Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië reizen om bordelen te bezoeken waar kinderen prostitueren. “Hierdoor helpen ze de business in stand te houden”, zegt een groepslid.

De meiden vinden het jammer dat voorbijgangers hen niet serieus nemen. “Ze zien alleen maar kinderen die aan het protesteren zijn en lezen de borden niet eens”, vertelt één van de meiden. Wanneer het groepje in gesprek gaat met een voorbijganger merken ze dat veel mensen er niet over willen praten omdat het een taboe onderwerp is.