Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga
Stemmen in Breda. foto Nicky Osinga

Breda: Opkomstpercentage referendum kruipt naar 20% (update)

Politiek

BREDA - Het loopt nog niet storm bij de stembureaus in Breda. Bij de laatste tussenstand in Breda had 18% van de stemgerechtigden zijn stem uitgebracht om aan te geven of hij voor of tegen het verdrag met de Oekraïne is.

Om 14.00 uur was dat percentage net iets boven de 10 procent, 11,4 procent om precies te zijn. Anderhalf uur eerder was dat nog 9,3%. De eerste tussenstand die de gemeente Breda deelde was de stand om 10.00 uur. Toen was 4% zijn stem komen uitbrengen. Pas bij een opkomst van meer dan 30% is de uitslag geldig.

Op woensdagochtend om 06.00 uur konden op het station de eerste Bredanaars hun stem uitbrengen voor het Oekraïne referendum. Het stembureau op het station is de eerste dat open ging in de hele stad. Op de andere stembureaus kan er tussen 07.30 en 21.00 uur gestemd worden. In Breda zijn er totaal 85 stembureaus.

Tijdens de openingsuren rijdt er een gratis stemtaxi voor mensen met een lichamelijke beperking of ouderen zonder vervoer. De taxi wacht bij het stembureau en brengt de kiezer vervolgens naar huis.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een referendum is. Dat kwam er nadat GeenStijl actie had gevoerd en op die manier voldoende handtekeningen had verzameld. Overigens hoeft de regering de uitslag van het referendum niet te volgen, daar het om een zogenoemd raadgevend referendum gaat.

(update 17.25 uur).