Afbeelding

PVV Noord-Brabant noemt Halalzwemmen Breda ongewenst

Algemeen

BREDA - De PVV-fractie Noord-Brabant vindt het halalzwemmen dat in Breda gehouden wordt onwenselijk. De fractie heeft vrijdag Gedeputeerde Staten vragen gesteld over het feit dat zwembaden, onder andere het Optisport-zwembad Sonsbeeck in Breda, speciale Halal-zwemavonden voor moslima’s faciliteren. 

In diverse media werd vorige week melding gemaakt van de zogenoemde Halal-zwemavonden. Zo wordt zwembad Sonsbeeck zaterdagavond 26 maart opengesteld voor moslimvrouwen. Daar kunnen de vrouwen in totale afzondering en met dichtgeplakte ramen hun baantjes trekken. Er is alleen vrouwelijk badpersoneel aanwezig en de vrouwen die willen komen, dienen te voldoen aan strikte kledingvoorschriften op ‘Halal/ Sharee’a’ wijze, stelt de PVV.

In een interview met de krant BN De Stem legt initiatiefneemster Amal van de Stichting Halal Zwemmen uit dat er weinig voor moslima’s georganiseerd wordt. “Ik wéét hoeveel vrouwen er thuis zitten. Daarom hebben we dit opgezet. Het is sportief én gezond. Gezellig. De keuze is gevallen op een dag in het weekend; de kinderen hoeven dan niet naar school. We willen moslima's uit hun isolement halen, met verder lekker gezellig eten en drinken."

Over waarom het in totale afzondering moet gebeuren zegt ze: “Voor iedereen is er wel een vereniging. Voor ons is dit zwemmen op basis van ons geloof. Het is speciaal georganiseerd voor moslimvrouwen. Maar toch: het is niks bijzonders, iedereen is gewoon welkom."

De halal-zwemactiviteit wordt gesponsord door een stichting uit Koeweit. Naast het zwembad in Breda, wordt deze vorm van zwemmen in Veldhoven gehouden. Daarnaast bestaat er ook het speciale ‘halalzwemmen’ voor moslimmannen in Brabantse zwembaden als in Waalwijk, Eindhoven en Veldhoven. Hier zijn de vrouwen niet welkom.

De fractie van de PVV Noord-Brabant vraagt zich onder meer af of het college van de Gedeputeerde Staten op de hoogte is van de zwemavonden en of er sprake is van ontoelaatbare vrouwendiscriminatie. Daarnaast wil de PVV-fractie weten of het college bereid is om gemeente Breda als eigenaar van het zwembad aan te spreken om wat de fractie noemt 'deze uiting van islamisering' tegen te houden.

Verder noemt de PVV dat het tijdens de zwembijeenkomsten verboden is voor mannen om zich in deze ruimtes te bevinden. “Dat levert een beperking op de arbeidsmogelijkheden van mannen en heeft een impact op hulpverlening bij een calamiteiten.” De Partij voor de Vrijheid wil weten welke actie er ingezet wordt om de ‘ongewenste ontwikkeling’ tegen te houden.

De eerste zwemavond is 26 maart tussen 17.30 en 20.30 uur in zwembad Sonsbeeck.