Afbeelding
Tessa Gorissen

Bands nemen de Bredase binnenstad over met POBparade

Cultuur

BREDA - Pasen is geen Pasen zonder POBparade. Het hele weekend traden verschillende bands door heel de binnenstad op om het Bredaas publiek te vermaken. Met 65 optredens op 15 verschillende plaatsen is  er voor elk wat wils. Ook Mezz is open voor de nodige herrie tijdens het paasweekend.

De twinitigste editie is daarmee wel een kwestie van keuzes maken. Mensen moeten heen en weer door de stad om hun favoriete bands te kunnen zien spelen. “Ik kom voor Rank&File, daarna moet ik weer terug naar de stad voor een andere band”, zegt een van de bezoekers van Mezz. Hier treden de harde bands op, evenals in De Speeltuin.

De eerste band van de avond is White Limo. Deze Bredanaars trekken vroeg op de avond al veel bekijks, de kleine zaal is aardig gevuld. Ze beginnen met een bedankje naar het publiek, waarbij ook een grap over het slechte weer niet uit kan blijven. “Bedankt voor het komen en het blijven. Maar ik denk dat jullie toch liever hier binnen staan dan in die regen.” De sfeer is gezet en de mannen zetten het eerste nummer in.

Eerder was de opening van het festival in café De Bruine Pij met Fools Never Differ, gevolgd door verschillende andere optredens. Dit café was overigens degene met de vroegste programmering. Maar nu, rond een uur of acht, is het overal in volle gang. En het is duidelijk dat Breda naar dit festival uitkijkt.

Enkele bands zijn enorm in trek bij het publiek. Grandview Avenue, March en Tank86 spelen ongeveer tegelijk, waardoor het lastig kiezen is voor de bezoekers. Laatst genoemde is zeker geen onbekende, want ze zijn tevens de huisband van Breda Barst. Het is dan ook bomvol in de kleine zaal van Mezz, evenals in het Hijgend Hert waar Grandview Avenue staat. In de grote zaal van Mezz is het iets minder druk, maar genoeg opkomst om een feestje te bouwen.

's Avonds is er echter nog weinig volk te bekennen in Mezz, waardoor de laatste band, The Fifth Alliance, voor maximaal twintig man staat te spelen. Zij kijken echter aandachtig naar het mysterieuze gezelschap op het podium. Doom metal vult de donkere zaal. Muziek die perfect bij het hulst van de nacht past, maar niet voor iedereen weggelegd is. Je moet er van houden, anders begrijp je niet wat er mooi aan kan zijn. Dat geldt ook voor de enkeling die de zaal verlaat. 

De maandag is druk bezocht. Tussen vier en vijf uur begint bij ieder café de muziek, waardoor het ook hier weer rennen wordt om alle bands te kunnen zien. De Speeltuin staat vol harde muziek, evenals Het Hijgend Hert en DOK19. Ook voor de menigte die liever wil swingen of rustig een biertje wil drinken is er genoeg te zien en te horen.

Op naar de 21e editie van de POBParade.