Paul Depla is maandag 16 maart geïnstalleerd als burgemeester van Breda.
Paul Depla is maandag 16 maart geïnstalleerd als burgemeester van Breda. Wijnand Nijs

Burgemeester Depla over Brussel: 'Laten we verbinding met elkaar blijven zoeken, schouder aan schouder'

Algemeen

BREDA - De aanslagen in Brussel komen ook in Breda hard aan. Burgemeester Paul Depla heeft via twitter zijn medeleven geuit. "Vreselijke berichten uit Brussel. Breda leeft mee met onze zuiderburen."

In Brussel ontploften dinsdagmorgen op vliegveld Zaventem twee bommen. Daarbij kwamen meer dan dertig mensen om het leven en raakten meerdere mensen gewond. De explosies werden later gevolgd door een explosie in een metrostation. 

Depla postte dinsdagavond nog een uitgebreide verklaring op zijn Facebook:

We zijn geschokt door de aanslagen in Brussel. Breda leeft mee met de slachtoffers en de nabestaanden. Levens die abrupt eindigen; gezinnen en families in één klap uiteen gerukt. We zijn in gedachten bij het verdriet van de mensen, onze buren, die ons zo nabij zijn.

Breda is de poort naar Vlaanderen. In mijn nieuwjaarspeech gaf ik nog aan dat Brussel en Breda nog dichter bij elkaar komen dankzij onze nieuwe station en de HSL. Bredanaars voelen zich thuis in Belgie, zoals Belgen zich welkom weten in Breda. Waar onze buren zo in het hart geraakt worden, voelen we deze verbondenheid extra. Wij wensen onze zuiderburen veel kracht in deze moeilijke dagen.

Deze aanslagen zijn een laffe aanval op onze vrijheid en veiligheid. Het is een trieste constatering dat aanslagen bij het leven van nu lijken te horen. Elke aanslag is er één teveel; elk slachtoffer en elke dode onacceptabel. Waar ook ter wereld. Laten we niet toestaan dat terreur, extremisme en geweld ons uit elkaar spelen. Laten we de verbinding met elkaar blijven zoeken. Schouder aan schouder staan in een veilig Breda. En schouder aan schouder staan met de mensen die in Brussel en Belgie ook in deze moeilijke tijden pal blijven staan voor vrijheid en tolerantie.

(update 19.00 uur)