Seng Ly Ouk.
Seng Ly Ouk. René Oomen

Bredanaar maakt documentaire over Cambodjanen in Haagse Beemden

Algemeen

BREDA - Hoe vergaat het de Cambodjaanse vluchtelingen die dertig jaar geleden naar Breda kwamen? Daarover maakte de Bredase documentairemaker René Oomen de documentaire ‘Het geheugen van Seng Ly’.

Door Esther Keulers

De documentairemaker kwam in contact met Seng Ly Ouk door de taallessen die zijn vriendin gaf dertig jaar geleden. Door de huidige vluchtelingenproblematiek vond hij het een goed moment om de documentaire juist nu te maken.

“Het verschil is dat de stroom vluchtelingen toen natuurlijk veel kleiner was, waardoor ze goed werden opgevangen. Er werd echter niks gedaan aan de echte verwerkingen van de trauma’s. Dit gebeurde pas in de jaren ‘90”.

De groep van honderd Cambodjanen kreeg dertig jaar geleden huisvesting in de Haagse Beemden. In ‘Het geheugen van Seng Ly’ vertellen Yean, Chan Thou en Seng Ly over hun ervaringen destijds en hoe ze omgingen met de verwerking van de trauma’s.

Seng Ly Ouk kwam als jongeman van twintig vanuit een Thais vluchtelingenkamp naar Nederland. Nu, ruim dertig jaar geleden, kunnen sommigen eindelijk vertellen welke verschrikkingen zij destijds onder het bewind de Rode Khmer hebben meegemaakt.

De trauma’s zijn nog steeds niet verwerkt, blijkt uit de documentaire van Oomen. Op zondag 3 april om 11:00 uur via NPO Radio 1 in het programma OVT wordt de documentaire uitgezonden.