Afbeelding

‘Laat-stappers’ bezorgen horecaondernemers hoofdpijn

Algemeen uitgaan

BREDA - Het uitgaanspubliek in Breda begint steeds later op de avond met stappen. Door deze trend lopen horecaondernemers flink omzet mis. Dit weekend liet Café de Speeltuin weten dat het voor het rockcafé een van de redenen is om na ruim 18 jaar de deuren te sluiten.

Volgens Patrick van Asch, eigenaar van onder andere café Bruxelles en de Suyckerkist is niet het uitgaanspubliek, maar gemeente Breda verantwoordelijk voor de crisis in de horeca. “De de verruiming van de sluitingstijden had nog mogen gebeuren”, aldus van Asch.  

Eenheidsworst

Vanaf 2009 mochten alle horecazaken in de binnenstad van Breda onder bepaalde voorwaarden tot 04.00 uur open blijven. Met als negatieve gevolg volgens Van Asch dat cafés die zich richten op een andere doelgroep dan jongeren met de leeftijd 18 tot 23 jaar, het niet of nauwelijks overleven. “Dit beleid zorgt ervoor dat er een ‘eenheidsworst’ ontstaat in het uitgaansleven in Breda”, aldus de horecaondernemer.

Die ‘eenheidsworst’ is precies waar Ronald Verlinden, eigenaar van Café De Speeltuin al 18 en een half jaar tegen heeft gevochten.

Voor Verlinden is de commerciële kant opgaan nooit een optie geweest. “Het sluiten van de Speeltuin komt als een shock voor veel mensen. Ik hoop dat ik Breda kan wakker schudden en waarschuwen voor de ‘eenheidsworst’ in de horeca.” De eigenaar gaat verder: “Café De Speeltuin zal nooit een 538-café worden.”  

De jeugd van tegenwoordig

John Grijspeere, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Breda, stelt dat de trend van ‘laat-stappers’ zich al jaren aan het ontwikkelen is. “Ik heb geen idee wat de jeugd op zaterdagavond aan het doen is. In mijn tijd stond om 22.00 uur de gehele Ginnekenweg vol met hordes fietsers op weg om te gaan stappen.”

Grijspeere vertelt dat in het Noorden van het land zelfs een groep moeders geprobeerd heeft hun kinderen eerder te gaan laten stappen.

Volgens de voorzitter van het KHN Breda, is het de taak van de ondernemers om op een creatieve manier in te spelen op deze trend.

Breda borrelstad

Arathon Gummlich voorzitter van de Wandelerij, vereniging voor horecaondernemers in de Bredase binnenstad, zegt dat de verruiming van de sluitingstijden zijn voor en nadelen heeft. Een nadeel is de toegenomen concurrentie in de horeca. Maar volgens hem moet er niet teveel gezeurd worden. “Je kunt wel energie steken in klagen, maar je kunt beter met ondernemers en de gemeente kijken hoe we de binnenstad in Breda aantrekkelijker maken.”  

Volgens de voorzitter van de Wandelerij is een oplossing bijvoorbeeld om de ‘borrelcultuur’  in Breda te ontwikkelen. “Vroeg op de avond beginnen met borrelen zodat het uitgaanspubliek in de gezelligheid blijft hangen.”

De gemeente kan volgens Gummlich uitstekend helpen om deze nieuwe trend te faciliteren. “Vergunningen voor winterterrassen zijn bijvoorbeeld een goede ontwikkeling.” Gummlich ziet het niet perse somber in voor de horeca in de binnenstad. “Breda is een stad die veel te bieden heeft.”