Afbeelding
Thijs Kroezen

Stroomstoring Grote Markt: ‘Het pakte voor ons nog best goed uit’

Algemeen

BREDA - Enkele winkels hadden vanaf woensdagmiddag problemen met het stroomnetwerk. Donderdagochtend besloot elektriciteitsleverancier Enexis de stroom er helemaal af te gooien met vervelende gevolgen voor de winkeliers.

Boekhandel Buitelaar moest donderdag klanten met zaklampen assisteren om door de winkel te moeten. “We zijn heel de dag open geweest”, vertelt medewerker Boet van Weert. “Het was wel even wennen toen de stroom er net af ging, maar het was een leuke ervaring voor de klanten.”

“Normaal gesproken worden mensen al geholpen aan de kassa en verlenen we een goede service. Gisteren werd de service nog persoonlijker omdat we meeliepen met de klanten. De klanten waardeerden dit heel erg.”

De verlichting van de winkel was donderdag uit en veel klanten twijfelden ook of de winkel wel open was. “We moesten mensen die bij de ingang kwamen kijken, vertellen dat we gewoon open waren en dat ze gewoon binnen konden komen”, vertelt Van Weert.

Grote problemen leverde de storing niet op voor boekhandel Buitelaar. “Veel klanten zagen het als een avontuur. Het kan best voorkomen dat ze dit weekend op een terras zitten en plots zeggen ‘wat ik nu toch heb meegemaakt bij de boekhandel’. De stroomstoring pakte aardig uit, want op zo’n manier is het toch reclame voor ons.”

Materiële schade
Niet iedereen is zo positief over de stroomstoring als de boekhandel. Dameskledingwinkel Marc Cain is zeker niet blij met de stroomstoring. “De telefoon en de versterker zijn kapot gegaan door de stroomstoring. Dat gaan we wel proberen vergoed te krijgen”, vertellen de dames van Marc Cain.

Voor de modezaak was het donderdag letterlijk een zwarte dag en zijn bijna niet open geweest. “Onze zaak is heel kort open geweest. We zijn van 10 tot 11 uur en van 6 tot 9 uur ‘s avonds open geweest. We zijn wel heel de dag aanwezig geweest want de mannen van Enexis moesten constant bij de meterkast zijn.”

Of de zaak ook misgelopen omzet gaat claimen, is nog niet duidelijk. “Dat moeten we met het hoofdkantoor overleggen.”

De storing trof ongeveer 25 klanten. De stroomstoring was donderdag verholpen rond 10 voor 6 meldt een woordvoerder van Enexis. De oorzaak is niet direct te achterhalen.