De politie oefent dinsdag 19 april op situaties in het uitgaansleven in Breda.
De politie oefent dinsdag 19 april op situaties in het uitgaansleven in Breda. Perry Roovers / SQ Vision

Politieoefening: Keiharde houdgreep en veel geschreeuw

Politie

BREDA -  Geschreeuw van de ruziemakers en opdrachten van agenten wisselen elkaar af tijdens een schermutseling in de Vismarktstraat. Wie niet beter weet, denkt dat het op deze rustige dinsdagmiddag volledig uit de hand loopt in de Bredase binnenstad.

Het gaat echter om een grootscheepse oefening, die de politie deze dinsdag in binnenstad houdt. Onder meer de Vismarktstraat is decor voor de training.

Een van deze situaties is het goed begeleiden van gasten uit een horecazaak naar de straat. Alle bezoekers moeten naar buiten en dat gaat niet zonder slag of stoot. De politie vormt een linie zo breed als de straat en verzoekt - soms met enig geduw en getrek - de menigte naar het einde van de straat te lopen.

“Hup, moven nu!” hoor je een van de agenten tegen de menigte zeggen. De omstanders zijn ook niet bepaald op hun mond gevallen en er komt direct antwoord. “Ik loop toch al man, zanik niet zo!”

De tien agenten die de lijn vormen lopen zonder aarzeling door en enkele gummiknuppels komen te voorschijn voor het geval dat het nodig is. Met de knuppels wordt in ieder geval geduwd zodat ze doorlopen. “Hee! Houd eens op met dat geduw, joh!” schreeuwt een van de omstanders.

“Hee, kom jij eens hier. Ik moet je wat vragen”, brabbelt een omstander die dronken speelt tegen een dame die lastig wordt gevallen door de dronkaard. “Laat me met rust, viespeuk! Houd je handen thuis!”, roept de vrouw waarop een tweetal agenten die stand-by stonden de man even met zich meenemen. Binnen enkele seconden gebeurt er bij een ander café ook een akkefietje met de politie.

Buiten blijken de omstanders het niet altijd eens met de politie - het is net het echte leven - en ontstaat er heisa met de ‘men in blue’. De druktemaker wordt tegen de vlakte gewerkt met een houdgreep waar je u tegen zegt. Een hoop commotie volgt, waarbij vooral veel geschreeuw van de omstanders te horen is.

Een typische vrijdagavond die fout gaat zou je bijna kunnen zeggen.

Een extra rol is er ook voor de bereden politie. Wanneer de omstanders moeilijk doen tegenover de handhavers, duiken de twee ruiters er gauw tussen en houden met het grote dier de menigte van zich af. Dankzij het ingrijpen van twee ruiters kan de maan aangehouden en afgevoerd worden.

"Een oefening als deze gebeurd maar een keer per jaar. Ongeveer honderd mensen deden er aan mee waaronder politieagenten en veel mensen uit de horeca. Omstanders zien duidelijk dat het om een politietraining gaat door de afgezette gebieden en hoeven zich nergens druk over te maken. Sterker nog, veel mensen zijn enthousiast en blijven even staan om een foto te maken", vertelt Jeroen Steenmeijer, woordvoerder van de politie. 

De oefening duurt tot 17.00 uur deze dinsdag. In de Graanbeurs wordt een inval, inclusief schietpartij, nagespeeld. In de ochtend waren er tevens oefeningen op de KMA en de Vismarkt.