Afbeelding

Online platform BredaBreed ondersteunt initiatieven Bredanaars

Algemeen

BREDA - Op initiatief van een groep enthousiaste Bredanaars, werd donderdag 21 april de startbijeenkomst voor BredaBreed gehouden. Dit is een nieuw online platform waar door middel van ‘community funding’ Bredase initiatieven kunnen worden ondersteund.

Via de nieuwe website kunnen initiatiefnemers geld inzamelen om hun ideeën financieel te ondersteunen, zodat ze uiteindelijk gerealiseerd kunnen worden. Ideeën op het gebied van sport, cultuur, meedoen en ‘lekker leven’ in Breda, kunnen op het platform aangemeld worden. ‘Breda Hoen’, ‘City Bag’, ‘Samen in beeld’, ‘Inrichten fotostudio’ en ‘Nieuwe omheining voor het dierenasiel’ zijn de eerste initiatieven die via community funding op zoek gaan naar (financiële) steun. Tijdens de bijeenkomst zijn de eerste donaties direct overgemaakt en de initiatieven een stap verder gebracht.

“Overal in Breda zien we prachtige initiatieven en ideeën. Helaas zien we ze soms ook weer stranden. Gewoon omdat er geen of niet genoeg geld is. Via BredaBreed kunnen inwoners die zich in willen zetten voor hun wijk of dorp steun en financiering voor hun idee krijgen. Van inwoners, maar ook van lokale bedrijven, fondsen en maatschappelijke organisaties”, zegt Patrick van Lunteren, wethouder innovatief bestuur. “Door op deze manier te werken, merk je meteen of er animo is voor een initiatief. En bepalen bewoners zélf welke initiatieven steun en geld krijgen. Als gemeente doen we hier graag aan mee om bewoners, partners en ideeën samen te brengen, om ideeën een podium te bieden en om de kans op uitvoering aanzienlijk te vergroten."

Het platform brengt mensen, kennis en geld samen. Initiatiefnemers die een idee willen plaatsen op BredaBreed.nl kunnen ondersteuning krijgen van getrainde coaches bij het uitwerken van hun projectplan of campagne. Ook kunnen zij via de Vrijwilligersacademie Breda een workshop ‘crowdfunding, hoe doe je dat?' volgen. Gebruikers en ervaringsdeskundigen van BredaBreed worden gevraagd hun kennis en ervaringen te delen.

BredaBreed is een experiment voor een periode van drie jaar. Deze periode komen de kosten van het beheer en de financiële transacties op het platform voor rekening van de gemeente Breda. Initiatiefnemers betalen een eigen bijdrage van 3% over het opgehaalde bedrag als zij daadwerkelijk succesvol een campagne hebben afgerond.

Het platform bestaat ook dankzij de samenwerking met Stichting Betrokken Ondernemers voor Breda, Rabobank Breda (Coöperatiefonds), Breda Actief, Avans Hogeschool, de drie Bredase woningcorporaties, Pakhuis Breda en de Stadsambassade. De komende periode zoekt BredaBreed naar sponsors om het platform door te ontwikkelen en naar een partij die uiteindelijk het beheer van het platform overneemt.