Afbeelding
Nico Bossier

Winkelstraat Lange Brugstraat komt weer tot leven

Algemeen

BREDA - Wie die afgelopen jaren door de Lange Brugstraat wandelde kreeg niet echt een gezellig shopgevoel. De straat kende veel leegstand. Het sombere beeld van lege panden kantelt. De Lange Brugstraat begint weer te leven.

Maar hoe komt dat? Zijn daar logische verklaringen voor te vinden? “ Dat is een samenhang van factoren die misschien niet allemaal even hard te bewijzen zijn”, aldus Annemiek Verstappen, centrummanager namens het Ondernemersfonds.

Een mogelijke factor kan de de formule van de nieuwe winkels zijn. Verstappen: “Als er nieuwe winkels komen die een goed concept hebben, komen de klanten vanzelf terug. Die lopen dan door de straat en zien plots ook andere winkels. ‘Oh, dit is eigenlijk best wel een leuke zaak!’ kan een reactie zijn.”

‘Ik tel nog maar twee lege panden’

Volgens Teun Franssen van ‘Koffie bij Teun’ is de leegloop in een half jaar tijd enorm teruggelopen. “Afgelopen winter, in een rustige periode, liep ik naar buiten en keek ik eens naar de straat. Ik telde toen ongeveer twaalf lege panden die te huur of te koop stonden. Nu zijn dat er nog maar twee.”

Koffie bij Teun zit nu ruim vier jaar in de Lange Brugstraat. Teun kan zo een aantal winkels aanwijzen die nieuw zijn. “De Hugo Boss winkel hiernaast is nieuw. Naast de groenteboer Wout & Co heeft het aan beide kanten lang leeg gestaan. Er zijn met name veel kledingwinkels bijgekomen.”

De komst van veel nieuwe kledingwinkels is niet zo vreemd, denkt Teun. “Want de Lange Brugstraat stond al bekend als een straat met veel kledingwinkels. Dat er dan nieuwe kledingzaken komen is niet meer dan logisch.”

Meer herenmodezaken

Berry van Cornelius Herenmode is blij met de nieuwe zaken, maar ziet wel graag een gevarieerder aanbod. “Het is goed dat er veel winkels bijkomen en het straatbeeld vullen. Maar de kledingwinkels die nu in de straat vestigen, trekken de kwaliteit wel omlaag.”

Wat moet er dan komen? “Ik zou heel graag wat meer herenmodezaken zien komen in deze straat”, vertelt Berry van de inmiddels 30 jaar in de straat gevestigde herenmodezaak Cornelius. “Herenmodezaken zijn er in Nederland te weinig.”

Meer concurrentie dus? Is dat wel slim? Berry denkt van wel. “Kijk maar naar een woonboulevard. Wanneer je het bij de ene zaak niet vindt, kan je naar de volgende lopen.” En dat zorgt voor veel aanloop.

Een familiestraat

Naast de vele nieuwe winkels zijn er ook winkels die trouw blijven aan de Lange Brugstraat. Groentezaak Wout & Co zit al meer dan 30 jaar in de straat en is ook niet van plan weg te gaan. “We zitten hier met veel plezier. Veel van onze klanten hebben we een persoonlijke band mee en komen steeds weer terug naar onze zaak”, vertelt de bijna 80-jarige Wout.

Wout runt de zaak samen met zijn zoon Marco en diens vrouw. Ook de kleinkinderen komen op vrijdag en zaterdag af en toe helpen in de zaak. “Dit is een echte familiebedrijf. Zo behandelen we onze eigen zaak, maar ook de winkels rondom ons.”

Zo vertelt Wout dat er in de zaak tegenover hem een van de jongens een geweldige prestatie met de marathon heeft geleverd. “Voordat alle winkels open waren, schreven we op een bord ‘Proficiat’ om de jongen te feliciteren.”

Wout en Marco hebben gelijk een idee wat er nog ontbreekt in de straat. “We zouden heel graag een bakker of een slager in deze straat zien. Dat geeft een klassiek straatbeeld en bovendien zit hier nog niet zoiets. Dat is een groot gemis”, vertelt Marco.

Binnenkort opent er weer een nieuwe zaak in de Lange Brugstraat. De lunchroom Sunshine Lunch & Lounge vestigt zich op nummer 47 van de straat. De zaak is momenteel volop in verbouwing.