De verbouwing van de panden aan de Nieuwstraat tot Hotel Nassau in vogelvlucht.
De verbouwing van de panden aan de Nieuwstraat tot Hotel Nassau in vogelvlucht. Stadsfotograaf Breda

Wat doe je met een onwettige zoon als je Heer van Breda bent?

Algemeen

BREDA -  Hotel Nassau Breda is maandag open gegaan. Het hotel aan de Nieuwstraat moet het eerste vijsterrenhotel van Brabant worden. De panden waarin het gevestigd is, kennen een rijke en soms pikante geschiedenis. Wat doe je met een onwettige zoon als je Heer van Breda bent?

Dan koop je een mooi hofhuis voor hem en geeft hem een mooi baantje bij je aan het hof. Tenminste, dat is wat Jan van Polanen III in 1371 deed voor zijn bastaardzoon Philips van der Lecke. Het pand is aan de Nieuwstraat nummer 25, een hofhuis met trappentoren aan één van de oudste straten van Breda.

Na Philips woont er nog een aantal buitenechtelijke zonen van de Nassaus, tot Arianna van Nassau het pand erft. Zij trouwt met schout Dirk van Assendelft en hij geeft zijn naam aan het pand. We zijn intussen in de 16e eeuw aanbeland. In een gedetailleerde beschrijving van het huis uit die tijd lezen we welke stukken er stonden of hingen. Zo komen we bijvoorbeeld 'eenen swerten damasten manstabbaert met luypaert gevoert' tegen.

Twee deuren verder, op nummer 21 woont dan de familie Bruheze. Zij verkopen het later aan de Heer van Waelwijc wiens naam aan dat hofhuis blijft kleven. De familie Bruheze zelf geeft hun naam aan het hofhuis op nummer 23, dat ze tot 1585 bewoont.

We slaan een paar eeuwen over en zien  in 1849 dat de Orde der Franciscanen het huis Assendelft koopt. De orde vestigt er het 'Liefdegesticht'. In de volgende 100 jaar, bouwen ze een grote kapel (1903), kopen huis Bruheze (1934) en huis Waalwijck (1950) en breken de huizen door.  Zo ontstaat er een groot complex met verschillende vloerhoogten, kleine doorgangen, allerlei bochten, kamertjes, hoekjes en keldertjes. En niet te vergeten de 'geheime' tunnel onder de Nieuwstraat. Uiteindelijk zijn er meer dan 300 ruimten!

Vandaag de dag is er, als gevolg van de verbouwingen door de eeuwen heen, niet zoveel meer van de panden uit de 16e eeuw over. Alleen het torentje van Assendelft, waar de trap zich in bevond, bestaat nog in de 16e eeuwse vorm en is zelfs het logo van Hotel Nassau geworden.

Dat hotel krijgt vorm als projectontwikkelaar Schonck, Schul & Compagnie in 2012 een plan indient om van de drie hofhuizen en de Kapel een vijfsterrenhotel te maken. De toestemming komt en er wordt begonnen om de zwaar vervallen panden aan te pakken.

Het project wordt overgenomen door bouwbedrijf Van de Ven die samen met hotelketen Odyssey een ontwikkelingscombinatie vormen die het hotel ook gaan exploiteren.

Deze maandag is dat hotel geopend. Het centrum van Breda is weer een attractie rijker. De aanblik van de Nieuwstraat is hierdoor sterk verbeterd en is er aan het water een mooie eet- en drinkgelegenheid bijgekomen.

De gigantische hoeveelheid werk die verzet is om het hotel deze week te kunnen openen heb ik van dichtbij mogen volgen. Het resultaat is enkele duizenden foto's gemaakt over een perioden van 3 jaar. In het bijgevoegde album een aantal van die plaatjes.

Jorgen Janssens is Stadsfotograaf Breda en bestuurslid van Geschiedkundige Kring 'De Oranjeboom'.  Zijn foto's van Breda zijn te zien op Instagram, en zijn korte verhaaltjes over de stad lees je op Facebook.