NAC heeft de eerste wedstrijd van de play-offs met 1-0 verloren van Eindhoven.
NAC heeft de eerste wedstrijd van de play-offs met 1-0 verloren van Eindhoven. Peter Visser

Het kantelpunt van #bredagelooft

Column

COLUMN - Voetbal is religie. De wekelijkse gang naar het stadion, waar hoop, geloof en liefde elkaar vinden. Waar de voetballers op het veld onder leiding van hun voorganger een mis opvoeren, waar het volk weer minstens een week op kan teren. Een mis die het dagelijkse bestaan, met zijn dagelijkse beslommeringen doet vergeten. Die hoop geeft, die ontroert en die je versterkt in het geloof.

Was het altijd maar zo mooi. NAC roept al enige weken fans op om hun geloof te betuigen. #bredagelooft is de oproep om alvast de seizoenkaart te verlengen en op die manier gratis de thuiswedstrijden in de play-offs te kunnen bezoeken.

Geloof is, voor mij als niet gelovige, iets onwerkelijks. Het is het vasthouden aan ‘iets groters’ waarvan ik het bestaan niet zie. Maar voor veel mensen is het iets werkelijks, geeft het bovendien houvast, structuur en doel aan het leven. Op die manier is het mooi. Als het doorslaat naar fanatisme gaat het fout en is geloof ook oorlog, zoals pijnlijk duidelijk wordt op verschillende plaatsen in de wereld.

Het geloof in NAC is vooral hoop. Slechts twee keer won NAC drie keer op rij in de Jupiler League, in oktober en in maart, en op beslissende momenten leek het geloof op het veld weg. Periodetitels bleken ongrijpbaar, het team te broos, beslissende momenten, zoals vrijdag in Eindhoven te spannend. Ook dat heeft met geloof te maken. Geloven dat het kan, dat de tactiek de juiste is en dat het kan, die promotie naar de eredivisie en de terugkeer naar de zaterdagavondmis.

Dit weekend is het Pinksteren, dat voor de christenen het beginpunt van de christelijke kerk markeert. Het is het beginpunt van het geloof zoals we dat in de Westerse wereld kennen, dat miljoenen mensen houvast biedt. Als je gelooft.  

#bredagelooft staat daarmee op een kantelpunt. Drieduizend mensen lieten zich dopen na een toespraak van Petrus en vormden de eerste christelijke gemeenschap. Zij geloofden. Wie staat er bij NAC op als voorganger met het ware verhaal? Wie biedt hoop, troost en liefde? Maar vooral de eredivisie.

Ik geloof niet, maar hoop wel. Op de wederopstanding, 50 dagen de start van het Paasfeest.

#bredahoopt.

Wijnand Nijs