Afbeelding

Eindexamens 2016: Nog de helft te gaan

Algemeen

BREDA - Precies een week geleden begonnen de eerste middelbare scholieren met het centrale eindexamen. Heel veel stressen, leren en energiedrankjes later begint het einde heel langzaam in zicht te komen. BredaVandaag polst de ervaringen van scholieren in Breda.

Marit Broerse doet vwo op het Graaf Engelbrecht. Net zoals veel andere lotgenoten was wiskunde B voor haar en pittige opgave. Een algemene klacht over het wiskunde examen was er te weinig tijd was. Ook Marit heeft het examen in verband met tijdsgebrek niet helemaal kunnen afmaken. “Zelfs de beste wiskundeleerlingen van de klas vonden het te moeilijk”, vertelt ze.

Op de ‘sentiment-meter’ op scholieren.com kunnen examenkandidaten aangeven hoe ze het examen ervaren hebben. Van ‘heel moeilijk’ tot ‘erg makkelijk’. Bij wiskunde B geeft 31% aan dat het examen moeilijk was. Maar liefst 42% geeft aan dat het examen heel moeilijk was. Slechts bij 6% ging het examen ze gemakkelijk af.

Na de examens en de eindeloze zomervakantie weet de Bredase scholiere al wat ze gaat doen. Marit is aangenomen voor de opleiding voeding en diëtetiek. Omdat het een HBO-opleiding is, kreeg ze voorrang bij de toelating. Toch voelt de vwo-scholier druk. “Ik wil gewoon heel graag slagen voor mezelf. Dat ik weet van mezelf dat ik het kan.”

Jefferson Frempong deelt dit gevoel. De havo-scholier van het Markenhage College speelt  ‘Tommy’ in de nieuwe Disney-serie ‘Just like me’. Het combineren van het leren voor het examen en opnemen van de serie is een uitdaging. “Het is moeilijk om me volledig te concentreren op alles wat ik moet doen”, vertelt Jefferson.

De havo-scholier is bij Disney helemaal op zijn plek. “Dit is precies wat ik later wil gaan doen. Maar toch vind ik het belangrijk om mijn diploma te halen. Voor mezelf en zodat ik er gewoon van af ben.”

Jefferson is bang voor het biologie-examen. Net zoals Marit. “Ik sta hier niet zo goed voor dus ik moet het echt halen!”, aldus de scholier.

Over precies een week doen de laatste middelbare scholieren hun eindexamen en kunnen ze genieten van een welverdiende vakantie.