Installatie van de nieuwe wethouders en discussie over val vorige college en het nieuwe akkoord.
Installatie van de nieuwe wethouders en discussie over val vorige college en het nieuwe akkoord. Wijnand Nijs

Gemeente wil extra aandacht voor taalcursussen statushouders

Algemeen

BREDA - Het college geeft aan op de hoogte te zijn van de toename van commerciële belangen bij inburgering van vluchtelingen met een verblijfsstatus. Het college gaat zich hier dan ook in samenwerking met het COA, Vluchtelingenwerk, professionals en aanbieders in verdiepen.

Dat blijkt uit antwoorden van het college van B&W gericht aan PvdA Breda die hier eerder vragen over stelde. Wanneer een inburgeringsbedrijf een taalcursus aanbiedt aan vluchtelingen, krijgt het inburgeringsbedrijf van de overheid vanuit DUO een lening toegekend. Als de statushouder de cursus behaalt, wordt de lening omgezet naar een schenking. Het commerciële belang van zulke bedrijven stoort de PvdA. “Vluchtelingen worden gelokt met cadeaus als tablets of pc’s om een contract te sluiten”, meldde Henk van der Velde, Fractievoorzitter PvdA Breda, in een brief aan het college.

Het college vindt dat de kwetsbaarheid van de doelgroep, die de taal nog niet kent, vraagt om extra alertheid. Het zo vroeg mogelijk verstrekken van de juiste informatie over inburgering via alle professionals en taalaanbieders is daarom volgens het college belangrijk. “Het college erkent het belang van taal en heeft daarvan ook een speerpunt gemaakt in de Voorjaarsnota 2016. In het plan van aanpak statushouders in Breda zijn afspraken gemaakt met alle taalaanbieders en overige projectpartners om de doelgroep te voorzien van een geschikt aanbod op het gebied van taal. Dit gebeurt ook in overleg met het COA.”

Toch vraagt het college zich af of het benadelen van statushouders toe te schrijven is aan de budgetverstrekking vanuit DUO. “Er is immers ook een groep statushouders die geen lening aanvraagt via DUO. Daarnaast zijn er verschillende aanbieders in de markt met een keurmerk. Er is voortdurend aandacht voor de integratie, maar in het kader van ‘Uitwerkingsakkoord Verhoogde Asielinstroom’ is wel beschreven dat statushouders zelf verantwoordelijk blijven voor het traject inburgering.”

Uit het antwoord blijkt ook dat het project ‘Integratie door wijkparticipatie’ van het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF) al een succesvolle aanpak heeft ontwikkeld met diverse partners. “Dat wil zeggen dat er extra inspanningen worden verricht voor migranten na inburgering extra te begeleiden wanneer dit nodig is. De Extra impuls taal wordt gekoppeld aan de netwerken van AMIF, COA, BredaTaal en het Taalhuis Breda.