Logo bredavandaag.nl
Asterdplas

Gakkende ganzen rondom Asterdplas verjagen door lasers

BREDA - Er gaan meer maatregelen genomen worden tegen de ganzenproblematiek rondom de Haagse Beemden en de vervuiling door uitwerpselen in de Asterdplas. Dit blijkt uit antwoorden van het College van B&W naar aanleiding van een brief van VVD Breda over dit probleem.


Vorig jaar is met succes een experiment begonnen om de ganzen met lasers te verjagen en ook dit jaar zal deze methode gebruikt worden. Daarnaast zullen de uitwerpselen tijdens het zwemseizoen van zowel de ligweide als het strand worden verwijderd. Het vangen van ganzen is echter geen optie. Daarvoor is ontheffing nodig. “Tot op heden heeft de provincie ons echter geen ontheffing verleend,” antwoordt het college. Het afschieten van ganzen is te gevaarlijk.

De afgelopen vier jaar zijn er een aantal keren een piek gemeten in de verontreiniging van de Asterdplas. Het college meldt dat volgens nieuwe Europese richtlijnen er geen pieken mogen voorkomen die boven de norm zijn, al is dat maar eens per jaar en duurt het vervolgens een dag.

Dat de ganzen de directe oorzaak zijn van de vervuiling en problemen rondom de Asterdplas kan niet met zekerheid door het Waterschap Brabantse Delta worden vastgesteld. Wel is zeker dat de grote populatie ganzen niet bevorderlijk is voor goede waterkwaliteit.

Het Waterschap Brabantse Delta en de Omgevingsdienst hebben er vertrouwen in dat met de juiste samenwerking de Asterdplas een publieke zwemlocatie kan blijven.  

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief