Breda wil binnenstad ‘cooler’ maken | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
gemeente Breda

Breda wil binnenstad ‘cooler’ maken

BREDA - Met verschillende maatregelen wil Breda ervoor zorgen dat de temperatuur in bebouwd gebied, zoals de binnenstad, minder hoog wordt. Wethouder Paul de Beer heeft voor verschillende maatregelen de komende twee jaar een half miljoen beschikbaar.


Het plan ‘Impuls Ruimtelijke Adaptatie’ bevat een aantal maatregelen. Zo krijgt de gevel van de parkeergarage De Barones begroeiing. “We hopen dat dit in de tweede helft van het jaar gerealiseerd wordt”, aldus de Beer. “Het is de bedoeling dat het pand hierdoor minder warmtestraling krijgt, bovendien zorgt dit voor biodiversiteit in de stad.”

Zo’n maatregel heeft meerdere effecten. “Niet alleen voor het klimaat. Het pand zou nooit genomineerd worden voor het mooiste pand van de stad. Met zo’n groene gevel pak je dat ook meteen aan.”

Een deel van de maatregelen is aan gericht tegen wateroverlast. Door het veranderde klimaat waarbij steeds meer extremen voorkomen, staan de laatste jaren steeds vaker straten blank. Ook daar kunnen groene gevels en daken aan bijdragen.

“Met tuincentra willen we inwoners erop attenderen dat er andere manieren zijn om je tuin onderhoudsvrij te maken, dan gewoon de hele tuin betegelen”, geeft De Beer aan. Daarmee geeft Breda invulling aan de actie Steenbreek, waarmee tegels vervangen worden door groen. “Ik geloof namelijk niet in verplichte maatregelen.”

In de binnenstad staan nog meer maatregelen gepland. Om te zorgen dat de hittestress afneemt komt er nog dit jaar een fontein in de binnenstad. Het gaat om een zogenaamd bedriegertje, waarbij de waterstralen uit de grond komen.

Daarnaast wordt de Oude Vest aangepast. Parkeerplaatsen moeten daar in het plan ‘Oostflank’ plaatsmaken voor groen en schaduw.