Als protest tegen het halal zwemmen heeft een onbekende zogenaamd blank zwemmen als activiteit georganiseerd.
Als protest tegen het halal zwemmen heeft een onbekende zogenaamd blank zwemmen als activiteit georganiseerd.

Blank zwemmen als statement tegen halal zwemmen

Algemeen

BREDA - Zwemmen alleen voor blanken: dat is blank zwemmen, het antwoord op halal zwemmen in Breda. Is dit echt?

Dat niet. "Iemand die serieus overweegt dit te organiseren zou meteen lastiggevallen worden door allerlei organisaties die strijden tegen racisme en discriminatie. Kranten over heel de wereld zouden erover schrijven, de publieke opinie zou het afkeuren en politici, zowel links als rechts, zouden verontwaardigd zijn. En terecht, het is dan ook pure discriminatie", blijkt uit een verklaring op de site blankzwemmen.nl.

De website zegt een statement te zijn tegen het halal zwemmen dat onder meer enkele keren per jaar in het Sonsbeeck in Breda gehouden wordt.  De tekst blijkt met zoek-vervang te zijn aangepast. “Allochtonen en mensen met een andere huidskleur zijn welkom tot de leeftijd van 7 jaar”, staat er te lezen op de parodie-site. Bij Halalzwemmen geldt dat jongens tot zeven jaar welkom zijn.

De makers of maker van de site blank zwemmen, die zich niet bekendmaken via de site, houden rekening met commentaar. Onderaan de homepage staat een link naar een pagina ‘kaartenverkoop’, waarop de motieven staan toegelicht.   

“De tekst op de vorige pagina is rechtstreeks overgenomen van www.halalzwemmen.nl en een Facebookpost van de stichting Halal Zwemmen, waarbij het woord "moslima's" vervangen werd door "blanken". Racisme en discriminatie, zowel tegenover moslims als mensen met een andere huidskleur, is altijd verkeerd en valt niet goed te praten”, schrijven de makers van de kopie-site.

Volgens blank zwemmen moet halal zwemmen gezien worden als het invoeren van segregatie. “Politici gaan ermee akkoord zonder deze praktijk in vraag te stellen en van de feministen hoor je deze keer al helemaal niets”, valt te lezen op de ‘verantwoordingspagina’.

De maker zegt niet tegen de Islam te zijn of tegen moslims. “Moslims zijn nu eenmaal deel van onze maatschappij en zijn dus gewoon welkom in zwembaden. Aparte zwemavonden voor moslims zijn niet alleen onnodig, maar maken ook nog eens duidelijk dat de integratie niet geslaagd is.”

“Ik pleit daarom ook voor gelijke rechten voor iedereen: man of vrouw, rijk of arm, jong of oud, moslim of atheïst”, sluit de maker af. “Godsdienst kan geen excuus zijn om onze grondwet of waarden en normen niet meer te respecteren, of Mohammed daar nu akkoord mee gaat of niet.”