foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Maczek Museum: Parade mooie plaats

Cultuur

BREDA - Het Maczek Museum ziet het pand van het Breda’s Museum als een logische keuze. “Het past bij de historie”, aldus Peter Haagh, een van de vrijwillige bestuurders van het museum.

Volgens Haagh past het ook bij het idee van een kunsthal, die eveneens een plek zou moeten krijgen in het pand aan de Parade. “Wij zien daar samen met partners van cultureel Erfgoed een kans om Breda meer op de kaart te zetten als museumstad.”

Haagh geeft aan dat een locatie nog geen gelopen koers is. “Er is nog niets concreet, maar we zijn in samenwerking met de gemeente aan het zoeken”, aldus Haagh. Het Maczek Museum, dat het verhaal van de bevrijding van Breda vertelt, is daarom ook nauw betrokken bij de gesprekken tussen MOTI en het Breda’s Museum.

Dat nieuwe Bredase museum gaat zich meer over de stad verspreiden, vooral als het gaat om erfgoed. Zo krijgt de Grote Kerk een grote rol als het gaat om het vertellen van het verhaal van de Nassaus. Het Maczek Museum ziet vergelijkbare kansen. “Wij willen de wijken ingaan, daar de geschiedenis vertellen, bijvoorbeeld samen met het Stadsarchief. Denk aan de Poolse tank”, geeft hij als voorbeeld.

Het museum was tot enige tijd terug gevestigd op de Trip van Zoudtlandkazerne. Daar was het slechts enkele uren per maand geopend. In de nieuwe opzet zou het zes dagen per week geopend moeten zijn. “Dat is onze ambitie”, vertelt Haagh. “Dat betekent ook dat we met een klein professioneel team moeten gaan werken.”

Het Maczek Museum zoekt daar structurele subsidie van gemeente en provincie, maar gaat ook het bedrijfsleven benaderen. “Denk aan Poolse bedrijven in Nederland of andersom. Maar we zijn ook bezig met het benaderen van fondsen.”

Volgens Haagh gaat het om andere bedragen dan het nieuwe Bredase Museum. Daar gaat het om 3,5 miljoen gemeentesubsidie.”Wij denken enkele tonnen nodig te hebben.” De Poolse ambassade wil helpen door haar netwerk ter beschikking te stellen. Daarnaast zijn de Bredase museummakers in gesprek met Overloon, Vught, NHTV en de provincie voor het project crossroads, dat het verhaal van de bevrijding van Brabant moet vertellen.

Het nieuwe museum zou in het uiterste geval januari 2019 open moeten gaan. “Dan vieren we 75 jaar bevrijding”, memoreert Haagh. Dat zou betekenen dat er in 2018  een onderkomen moet zijn. “Binnen nu en anderhalf jaar moet dat dus duidelijk zijn. Onze wens is om de deuren te openen is eind 2017, begin 2018.”