Afbeelding
Rob Herstel

Bredase Mirjam Weening beleefde magisch moment met Prince op podium

Cultuur

BREDA - Na het overlijden van de 57-jarige pop-icoon Prince deelt menig Prince-fan over de hele wereld zijn of haar herinnering aan de zanger. Zo ook de 55-jarige Mirjam Weening uit Breda.

Mirjam Weening was op 18 november 2010 aanwezig bij het concert van Prince in de Gelredome in Arnhem, waar ze als een van de weinigen uit het publiek op het podium bij Prince mocht staan. Voor haar een bijzondere herinnering aan de zanger.

De Bredase vertelt over het ontstaan van het unieke moment met Prince tijdens het concert in Arnhem. “Een aantal dagen eerder was ik met mijn man, ook een groot Prince-fan, aanwezig bij een concert van hem in het Sportpaleis in Antwerpen. Plotseling ontstond er reuring in het publiek. Twintig tot dertig mensen werden op het podium gehaald om vervolgens een kwartier lang met Prince en de band uit zijn dak te gaan. Het was die avond zo’n ongelofelijk groot feest dat ik besloot om samen met mijn zus ook naar het concert in de Gelredome te gaan”, vertelt Weening over haar ervaring met de overleden 'Prince Rogers Nelson'.

Om hetzelfde te bereiken als de geluksvogels die in het Sportpaleis bij Prince op het podium mochten staan, besloot ze om dit ook te proberen in het Gelredome. “Ik zei tegen mijn zus dat we het handig moesten gaan spelen zodat we zo dicht mogelijk bij het podium konden komen. Voorafgaand het concert ging mijn zus even muntjes halen, en uitgerekend op dat moment kwam er een ‘lakei’ van de ‘hofhouding van Prince’, die vervolgens polsbandjes aan een aantal mensen in het publiek uitdeelde. Ze werden aangewezen om tijdens het concert ook op het podium te mogen.” Ook Mirjam bemachtigde een polsbandje. “Mijn zus helaas niet. Dat was echt het perfecte voorbeeld van een verkeerde timing”, zegt ze lachend.

Vanaf het moment dat het concert in Gelredome van start ging, was het volgens Weening gelijk geweldig. “Ik kan me herinneren dat Youri Mulder achter me stond, net zoals vele andere Prince-liefhebbers uit Nederland. Toen het moment was aangebroken dat de aantal aangewezen personen uit het publiek op het podium mochten, kwamen de roadies om ons over de hekken heen te helpen. Daar stonden we dan ineens op het podium. Ik realiseerde me nauwelijks wat er gebeurde”, vertelt de Bredase Weening.

“Het was een magisch moment. De energie die los kwam had een ongelofelijke wisselwerking tussen het podium en de zaal. Het ontplofte werkelijk overal. Je kon de energie bijna aanraken. Ik wilde natuurlijk wel even in de buurt van Prince komen. Ik heb even naast hem gestaan. Hij had hakken aan en was nog steeds kleiner dan ik. Hij was een en al gefocust en hield alles in de gaten. Meerdere malen riep hij: “Look at you Holland!”

Ze denkt nog vaak terug aan het speciale moment. “Ik ben normaal heel nuchter, maar die avond snapte ik waarom muzikanten tot aan hun dood op het podium staan. Die energie. Optreden voor zoveel mensen. Je werd er helemaal door opgetild.” Weening was onder andere ook nog aanwezig bij het optreden in het Utrechtse Galgenwaard in 1987, tijdens North Sea Jazz Festival in 2011, en een openluchtconcert in Gent in datzelfde jaar. “Hij had een broertje dood aan voorspelbaarheid. Ieder concert was totaal anders.”

Een favoriet Prince-nummer kiezen vindt ze lastig: “Eigenlijk alle uptempo funky nummers van Prince! En daarnaast ligt er nog zoveel nieuwe muziek van hem op de planken, ik ben benieuwd wat dat nog gaat brengen.” Tevens hoopt ze op een hommage aan Prince door Dj Tiësto en Hardwell tijdens hun gezamenlijke optreden tijdens Koningsdag.